Vauhdikas toukokuu on takana päin. Ja vaikka vietämme vasta kesäkuun ensimmäistä viikkoa, on kesä näyttänyt meille parhaita puoliaan ja hellepäiviä on jo tähän mennessä kertynyt moninkertainen määrä verrattuna viime kesään – samoin kesävaatteet on voitu kaivaa talvisäilöistä ennätysaikaisin ja olleet käytössä useammin kuin monena kesänä yhteensä. Joten kyllä kelpaa. Vaatteista puheenollen, kun ulkona on kuumaa ja hiostavaa, liputamme laadukkaiden luonnonkuitujen puolesta, joista puuvilla, villa, silkki ja pellava toimivat erinomaisesti loistavien käyttöominaisuuksiensa ansiosta. Kuiduista villaa ja puuvillaa olemme jo kattavasti käsitelleet aiemmin, joten tämän postauksen haluamme omistaa pellavalle, tuolle kesään olennaisesti kuuluvalle vaatekuidulle; mistä pellava tulee ja minkä tähden se on yksi kesäpukeutumisen ykkösmateriaaleista? Esimerkiksi näihin kysymyksiin saatte pian vastaukset.
Pellavaa kasvista
Pellava (Linum usitatissimum) on yksivuotinen kuitu- ja öljykasvi, joka on yksi maailman vanhimpia viljelykasveja; sen kerrotaan olevan lähtöisin Kaukasukselta ja sitä on viljelty jo kivikaudella. Suomessakin kasvia on tiettävästi viljelty jo pronssikaudella 1500-500 eaa, viljelyn ollen huipussaan 1700-luvulla. Tekokuitujen valmistamisen jälkeen pellavan kasvattaminen Suomessa lähestulkoon loppui kokonaan, kunnes sitä on taas alettu viljellä kysynnän kasvaessa. Tällä hetkellä pellavaa tuotetaan eniten Kiinassa, Valko-Venäjällä, Venäjällä, Ukrainassa, Ranskassa, Liettuassa ja Belgiassa.
Pellavan matka kylvöstä pellavalangaksi vaatii noin kymmenkunta työvaihetta ja aikaa useamman kuukauden; pellava nyhdetään maasta juurineen, kuivataan, rohkitaan, liotetaan ja taas kuivataan, jonka jälkeen vielä loukutetaan, lihtataan, vidotaan, häkilöidään ja lopuksi harjataan. Vasta tämän jälkeen pellavakuitu voidaan kehrätä langaksi ja kutoa kankaaksi.
Monikäyttöinen pellava
Lujaa pellavakuitua valmistetaan kasvin varsista ja sitä käytetään monipuolisesti sisustus- ja vaatetekstiileissä, mutta myös rakennusteollisuudessa (mm. tiivistämiseen ja äänieristeenä) sen loistavien käyttöominaisuuksien vuoksi; se on hengittävä, kiiltävä ja erittäin luja kuitu, joka imee kosteutta ja hylkii likaa. Pellava kestää kuitenkin huonosti taivutusta ja rypistyvyys on pellavakankaalle ominaista. Pellavaa kasvatetaan sekä kuitu- että öljylajikkeina; kasvin siemeniä käyteään elintarviketeollisuudessa tai nautitaan sellaisenaan, mutta niistä puristetaan lisäksi terveellistä pellavaöljyä, jota käytetään niin ikään elintarvikkeena, mutta myös rakennusteollisuuden raaka-aineena.
Pellava kuuluu kesäpukeutumiseen
Pellavaa pidetään ylellisyyskuituna; pellavakankailla on hienostunut kiilto, ne eivät sähköisty helposti, johtavat hyvin lämpöä ja imevät kosteutta, jonka vuoksi ne sopivat loistavasti kesäpukeutumiseen – pellavavaatteet hengittävät kuumalla helteellä ja tuntuvat viileältä ihoa vasten. Pellava on myös kestävyydeltään erinomainen, joskin jäykkä kuitu rypistyy helposti; pellavakankaan luonteeseen kuuluu vartalon muotoihin mukautuminen ja rypyt, joka erottaa sen myös tyylillisesti muista luonnonmateriaaleista.
Pellavavaatteista tyylikkäät kauluspaidat, -housut, -irtotakit ja -puvut ovat kesäsesongin ykköstuotteita. Pellavasta valmistetaan myös hienostuneita asusteita, mm. huiveja, taskuliinoja, solmioita sekä päähineitä. Laadukkaasti ja huolellisesti tuotettu ja valmistettu pellavakangas on hienoa ja tasalaatuista, josta valmistetut vaatteet kestävät oikein hoidettuna pitkään – kesästä ja vuodesta toiseen.
Hoida ja säilytä oikein
Pellava on selluloosakuitu, jota ei tarvitse pestä useasti, sillä lika ei tartu herkästi sileään kuitupintaan. Ja vaikka kyseessä on luja materiaali, pellava ei kuitenkaan kestä kovaa mekaanista rasitusta, jonka vuoksi pesua suositellaan vain tarvittaessa – paikallinen puhdistus sekä tuuletus usein riittävät ja pidentävät pesuväliä. Valkaistu pellava kestää jopa 95 asteisen pesulämpötilan, mutta yleensä pellavapaidat ja -housut pestään käyttöohjeen mukaisesti 40-60 asteessa, samanväristen kanssa, lyhyellä pesuohjelmalla ja mielellään ilman linkousta pesuryppyjen ehkäisemiseksi, jonka jälkeen vaate voidaan silittää (200 asteessa) muotoonsa kosteana.
Ethän rumpukuivaa pellavavaatteita! Vaikka pellavavaatteiden pesu hoituu yleensä kotikonstein, kannattaa pellava- ja pellavasekoitekankaiset takit sekä -puvut pesettää aina ammattitaitoisessa pesulassa. Huomioithan myös, että pellavasta valmistetut vaatteet saattavat myös hieman kutistua pesujen yhteydessä, jonka minimoimiseksi asianmukainen pesu ja hoito ohjeiden mukaan on tärkeää. Pellavavaatteet tulisi säilyttää aina vapaasti roikkuen hengareissa, jotta ne säilyttävät muotonsa ja jotta kankaaseen ei tulisi vaikeasti silitettäviä ryppyjä.
Meiltä Aaron’silta löydät hienolaatuista pellavaa niin paitoina, housuina, irtotakkeina, pukuina kuin myös asusteina – tervetuloa sovittelemaan ja ostoksille! Huomioithan, että myymme vain pieniä eriä ja tuotteidemme vaihtuvuus on suuri, joten kannattaa olla nopea – parhaat viedään ensimmäisenä.
P.S Liikkeessämme on nähtävillä pieni erä kuvissa näkyviä tyylikkäitä ja laadukkaita RAENin aurinkolaseja – brändistä voit lukea lisää aiemmasta postauksestamme tästä.