Taskuliinan käytön lyhyt oppimäärä

In Miesten asusteet, Vinkit & ohjeet by Harri Pii

Miten, missä & milloin käytetään taskuliinaa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaamme asiakkaillemme päivittäin. Miesten vaatetuksen asiantuntijoina autamme erittäin mielellämme kaikissa pukeutumiseen liittyvissä kysymyksissä (huom. olit sitten mies tai nainen), joten aiheesta inspiroituneina haluamme esitellä myös teille, hyvät blogimme lukijat, lyhyen ja ytimekkään faktapaketin taskuliinan käytöstä + pari näppärää ohjetta sen taitteluun. Tai jos kaipaat kädestä pitäen opastusta aiheeseen liittyen, tiedät mistä pyytää apua.

Meillä Aaron’silla autamme mielellämme kaikissa pukeutumiseen liittyvissä kysymyksissä.

Antiikin ajoilta tähän päivään

On hienoa, että ihmiset uskaltautuvat pukeutumaan päivä päivältä rohkeammin. Tämän voimme huomata esimerkiksi siinä, että yhä useammat käyttävät persoonallisia asusteita, kuten värikkäitä taskuliinoja. Taskuliina, tuo takin rintataskua koristava asuste, ei suinkaan ole tämän vuosikymmennen keksintö, vaikka moni on havahtunutkin sen käyttöön vasta viimeisten vuosien aikana. Trendistä voimme kiittää mm. tyylitietoisia uutisankkureita, juontajia ja urheilukommentaattoreita, ja mikseipä myös meitä pukeutumiseen erikoistuneita ammattilaisia, sillä ainakin meillä Aaron’silla olemme aktiivisesti puhuneet taskuliinan käytön puolesta – taskuliina on ikään kuin se kirsikka kakun päällä, joka viimeistelee yksilöllisen ja tyylikkään asukokonaisuuden. Ja vain pelkästään taskuliinaa vaihtamalla voit saada joka päivä hieman eri lookin, vaikka käyttäisit muuten täysin samaa asukokonaisuutta.

Taskuliina on nykyään supertrendikäs ja piristää asun kuin asun. Irtotakki Cavaliere, kauluspaita Stenströms, silkkinen taskuliina Amanda Christensen.

Taskuliinan materiaaleja, kuoseja ja värejä löytyy meiltä joka lähtöön – liikkeessämme on saatavilla runsas valikoima laadukkaita Amanda Christensenin, Matexin ja Stenströmsin taskuliinoja. Kuvan taskuliinat ovat Stenströmsin kesän uutuuksia.

Taskuliinan historia kertoo, että jo antiikin aikaan pientä kangasliinaa käytettiin erilaisissa seremonioissa ja 1300-luvulla hallinneen Englannin kuningas Rikhard II myötä kankaisten nenäliinojen käyttö länsimaissa yleistyi. Myös 1700-luvulla prameisiin pitsi- ja samettiasuihin pukeutunut Ranskan aatelisto käytti taskuliinan edeltäjää eli röyhelöistä liinaa, kädessään koristeena – tarinan mukaan tälle tuli loppu, kun ylettömyyteen kyllästynyt Marie Antoinette pyysi puolisoaan Ludvig XVI:ä, määrittelemään rajat liinan koolle ja sopivaksi mitaksi päätyi 40×40 senttiä – ja näissä samoissa, hyviksi havaituissa mitoissa taskuliinan koko pyörii vielä tänäkin päivänä.

Alkujaan taskuliina oli tarkoitettu hygieniakäyttöön, sillä esimerkiksi pyyhdittiin nenää ja likaista liinaa tuli säilyttää piilossa housujen taskussa. Liinaa sai kuitenkin käyttää rintataskussa silloin, kun se oli käyttämätön ja puhdas. Hygieniatason kehittyessä 1920-luvulla taskuliinan käyttö tyylikkäänä asusteena yleistyi ja erilaisia taitoksia alettiin kehitellä.

Rintatasku on taskuliinaa varten

Huomioithan, että pikkutakin rintataskun ainoa käyttötarkoitus on, että siinä säilytetään taskuliinaa – joten takki ilman taskuliinaa on ikään kuin puutteellinen. Taskuliina myös keventää irtotakkia tai yksiväristä pukukokonaisuutta, tuoden siihen kaivattua kepeyttä. Taskuliinalla voidaan koristaa niin irtotakin, puvuntakin, smokin- ja frakkitakin, kuin myös tyylikkään villakangastakin taskua.

Laadukkaimmat taskuliinat on valmistettu silkistä, villasta tai pellavasta, mutta myös puuvillaa, tweed-villaa ja erilaisia pitsisiä liinoja valmistetaan. Hienolaatuisimmissa liinoissa on edelleen käsin kauniisti rullatut ja ommellut, kaartuvat reunat, jotka tuovat taskuliinaan koristeellisuutta.

Upea kesäinen asukokonaisuus! Pellavakankainen irtotakki Oscar Jacobson, kukkakuvioinen kauluspaita Stenströms, pellavainen taskuliina Amanda Christensen, silkkinen solmio Matex, harmaa vyö Bassa Collina ja vaaleat farkut Alberto.

Tyyli ja etiketti merkitsevät

Vaikka julistammekin aina rohkean pukeutumisen puolesta, emme kuitenkaan tarkoita sitä, että tyylin täytyisi olla yliampuva tai ristiriidassa oman persoonan kanssa. Jollekin se asun rohkein juttu voi olla hillityn raidallinen kauluspaita, kun taas toiselle mitkään värit ja kuviot tai niiden yhdistelmät eivät ole liikaa – tärkeintä on, että asu tuntuu omalta. Sama pätee taskuliinan käyttöön ja taitteluun; hillitynvärinen ja -kuosinen taskuliina suoralla taitoksella luo skarpin ja virallisen lookin, sopien klassisen tyylin ystävälle, kun taas värikkäillä ja pirteillä kuvioilla varustetut taskuliinat, rennosti taiteltuina, tuovat asuun trendikästä särmää sitä kaipaaville.

Kukkakuvioinen ja värikäs pellavakankainen taskuliina sopii kesään ja sen voi yhdistää vaikka kuvanmukaisella tavalla hillittykuosiseen vaaleansiniseen kauluspaitaan ja lilansävyiseen solmioon. Taskuliina Amanda Christensen, kauluspaita Stenströms, silkkisolmio Matex.

Taskuliinan käytössä tulee myös aina huomioida tilaisuuden etiketti; frakin kanssa käytetään valkoista silkkiliinaa siististi viikattuna niin, että liina näkyy taskusta muutaman sentin verran. Samoin smokin ja mustan puvun kanssa käytetään yksiväristä, yleensä valkoista ja siististi viikattua liinaa. Mutta mitä rennompi ja vapaamuotoisempi tilaisuus tai juhla on kyseessä, sitä enemmän myös taskuliinalla on lupa revitellä. Yksi ohje taskuliinan valintaan on kuitenkin hyvä muistaa; älä valitse samaa kangasta olevaa taskuliinaa ja solmuketta, sillä yhdistelmästä tulee helposti liian tylsä.

Pukukoodit hukassa vai hallussa? Jos kaipaat niihin liittyen kertausta, lue blogitekstimme liittyen pukeutumisetiketteihin.

Frakin kanssa käytetään aina silkkistä ja valkoista taskuliinaa, joka taitellaan kuvanmukaisella tavalla. Frakin käyttöön liittyvän blogitekstimme voit lukea täältä.

Ota taitokset haltuun!

Taskuliinan voi taitella kymmenillä ja taas kymmenillä eri tavoilla – vain mielikuvitus on rajana. Seuraavaksi esittelemme teille viisi helppoa ja toimivaa ohjetta kuvien kera, joiden avulla onnistut taittelemaan taskuliinasi tyylikkäästi. Mutta muista, että A. harjoittelu tekee mestarin myös tässä asiassa ja B. jos tuntuu hankalalta, tämä ei onneksi ole vakava asia.

SIISTISTI VIIKATTU 

Siististi viikattu taskuliina: taittele taskuliina tasaisesti niin, että liinan taitellut reunat asettuvat taskusta näkyväksi osaksi. Taitos on hienostunut ja sopii esimerkiksi frakin, smokin tai tumman puvun kanssa pidettäväksi. Voit halutessasi silittää taskuliinan tähän muotoon, jolloin se on tosi skarppi.

RENNOMMIN VIIKATTU

Rennommin viikattu; aloita taskuliinan taittelu edellisen ohjeen tavoin, mutta käännä liina niin, että sen reunat asettuvat taskusta näkyväksi osaksi. Tämä on astetta rennompi, mutta edelleen siisti taitos, sopien niin ikään rennompiin juhliin tai tilaisuuksiin.

HELPPO & TRENDIKÄS

Helppo ja trendikäs; nappaa kiinni taskuliinan keskeltä ja roikota sitä alaspäin. Vedä liina peukalon ja etusormien välistä kuvanmukaisella tavalla. Taita liina lyhyemmäksi kääntämällä ylimääräiset reunat taakse. Sujauta liina taskuun ja asettele se näkymään koko rintataskun leveydeltä. Tämä taitos on rento ja trendikäs malli, joka sopii vaikka jokapäiväiseen käyttöön

KOLMITERÄINEN

Kolmiteräinen; ota toisella kädellä kiinni yhdestä liinan kulmasta ja taita siistiisti viereinen kulma asettumaan edellisen viereen – tee näin kolme kertaa. Taita ylimääräinen osa liinasta taakse ja asettele se taskuun kuvanmukaisella tavalla. Tästä taitoksesta voi saada todella siistin & juhlavan tai rennomman, riippuen taskuliinan materiaalista; kevyt silkkinen liina asettuu rennommin kuin esimerkiksi jäykempi pellavaliina, johon voidaan tehdä todella siisti ja skarppi taitos.

KUKAN TERÄLEHDET

Kukan terälehdet; nappaa liinan keskeltä kiinni ja vedä se etusormen ja peukalon välistä kuvanmukaisella tavalla. Taittele ylimääräinen osa taakse. Aseta liina taskuun niin, että sen reunat ja kulmat tulevat näkyviin. Tämä on todella näyttävä, mutta helppo, rentojen tilaisuuksien taitos.

Muistathan huoltaa ja hoitaa taskuliinaasi oikein; koska taskuliinaa käytetään nykyisin vain koristeasusteena, ei sen pitäisi juurikaan likaantua käytössä. Tahrojen paikallinen puhdistus liinan materiaali huomioiden yleensä riittää ja tunkkaisen hajun saa pois höyryttämällä tai tuulettamalla. Hienolaatuisesta ja luonnonkuituisesta taskuliinasta rypyt saa pois niin ikään höyryttämällä tai silittämällä. Taskuliinat on hyvä säilyttää korissa tai vetolaatikossa esimerkiksi kevyesti rullattuina, jolloin niihin ei tule ryppyjä.

Tervetuloa palveltavaksi meille Aaron’siin!