Pukeutumisetiketti haltuun!

In Juhlapukeutuminen, Pukeutumisetiketti, Vinkit & ohjeet by Harri Pii

Illat hämärtyvät ja loppuvuoden juhlallisuudet lähestyvät, mm pikkujoulut, valmistujaisjuhlat, itsenäisyyspäivän juhlavastaanotot sekä uudenvuoden juhlat. Nyt olisikin loistava aika kertailla pukukoodit ja ottaa juhlien pukeutumisetiketti haltuun!

Juhlatilaisuuksiin lähetetään yleensä kutsukortti, jossa on mainittu pukukoodi eli toive siitä, kuinka juhlaan on suotavaa pukeutua. Mainitun pukukoodin noudattaminen on kunnianosoitus juhlien järjestäjää, juhlakalua sekä muita kanssajuhlijoita kohtaan, jonka vuoksi sen noudattaminen on tärkeää. Jos pukukoodia ei ole erikseen kutsussa mainittu, antavat juhlien kellonaika, juhlan luonne ja juhlinnan kohde, esimerkiksi juhlaparin pukeutuminen, vinkkiä sopivasta juhlapukeutumisesta. Pukeutumisetiketin mukainen tyylikäs pukeutuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että juhla-asu ei voisi olla persoonallinen tai värikäs, mutta perusasioiden on hyvä olla aina kohdallaan.

Yleisimmät vastaantulevat pukukoodit ovat juhlapuku, tumma puku, ja smart casual/casual. Lisäksi pukeutumisetiketti määrittää, kuinka tulee pukeutua esimerkiksi iltagaalaan tai päiväjuhlaan. Huomaathan, että kutsussa ilmoitettu pukukoodi määrittää aina sekä miehen että naisen pukeutumisen. Seuraavilla ohjeilla onnistut pukeutumaan aina oikein pukukoodista tai juhlan luonteesta riippumatta.

Juhlapuku

Juhlapuku on arvokkaan juhlan pukukoodi, jolloin mies pukeutuu frakkiin, kansallispukuun tai mustaan pukuun tarkkaan säädellyin asustein. Juhlapuku ei voi koskaan olla smokki. Esimerkiksi itsenäisyyspäivänä Linnan juhlien pukukoodi on yleensä aina juhlapuku. Frakin kanssa kellona käytetään aina taskukelloa, rannekello ei ole hyväksyttävä juhlapuvun kanssa. Päällystakkina tyylikäs ja tumma villakangastakki.

Nyt meillä Aaron´silla onnistuu myös frakkien vuokraus – tule rohkeasti kysymään / sovittamaan!

Frakki Kaleva, paita Matex, liivi ja rusetti Stenströms, kengät Cavaliere

Silinterihattu Stetson, kaulaliina Amanda Christensen, käsineet Matex, takki Sand

Mustan puvun kanssa käytetään yleensä vitivalkoista paitaa, helmenharmaata solmiota, helmiäis-/jalometallisia mansettinappeja, mustia mantelikärkisiä ja nauhallisia nahkaisia kenkiä sekä mustia sukkia.

Musta puku Oscar Jacobson, kengät Sand,

Paita Stenströms, solmio Matex, taskuliina Amanda Christensen

Naisilla juhlapuku tarkoittaa kokopitkää juhlapukua, jonka kanssa hiukset on nostettu kiinni juhlavaksi kampaukseksi. Juhlapuvun kanssa nainen pukeutuu umpikärkisiin juhlaviin avokkaisiin, laukku on pieni kädessä pidettävä juhlalaukku ja päällisasuna pitkä takki tai viitta/turkki. Jos juhlapuvun kanssa halutaan käyttää käsineitä, ovat ne aina pitkät ja kyynärpään yli ulottuvat. Koruiksi puetaan arvokkaat korut.

Jos kutsussa on pyydetty laittamaan kunniamerkit, korkein kunniamerkki riittää ja se kiinnitetään vasempaan rintaan rintataskun yläpuolelle.

Tumma puku

Tumma puku voi olla musta, yönsininen tai tummanharmaa puku, jonka kanssa voi käyttää aavistuksen vapaamuotoisempia asusteita. Yleensä kuitenkin valkoinen paita vaaditaan. Tumma puku käy moniin tilaisuuksiin riippumatta juhlan kellonajasta.

Puku Cavaliere, paita Stenströms, solmio ja taskuliina Amanda Christensen, kengät Sand

Naisilla tumma puku tarkoittaa juhlavasta kankaasta valmistettua juhlapukua/iltapukua ja helman mitta voi olla minkä mittainen tahansa. Kuitenkin vasta kello 18.00 jälkeen alkavissa juhlissa sallitaan kokopitkä iltapuku.

Shaketti

Shaketti on päiväpuku, jota käytetään ennen kello 18.00 alkavissa tilaisuuksissa ja se on hyvin usein sulhasten suosima juhlapuku. Shaketin takki voi olla harmaa tai musta, housut ovat mustaharmaaraidalliset. Shaketin kanssa käytetään aina liiviä, joka tilaisuudesta riippuen on yleisimmin harmaa, mutta voi olla myös hillityn värikäs. Shaketin kanssa voidaan käyttää solmukkeena solmiota tai huivimaista plastronia.

Shaketti Kaleva, kengät Sand, paita Stenströms, solmio ja taskuliina Matex

Shaketin kanssa nainen voi pukeutua juhlavaan leninkiin/mekkoon tai hienostuneeseen housuasuun.

Iltagaala/Iltapuku

Iltagaalaan, joka alkaa kello 18.00 jälkeen, pukeudutaan yleensä smokkiin tai tummaan pukuun. Smokki on yleensä musta tai tummansininen. Juhlavaa silkkikauluksista smokkia käytetään yhdessä smokkipaidan, solmukkeen sekä silkkivyön tai liivin kanssa. Riippuen tilaisuudesta, rusetti voi olla myös muu kuin musta.

Smokki Kaleva, paita Stenströms, rusetti ja taskuliina Amanda Christensen, kengät Cavaliere

Paita Stenströms, rusetti Amanda Christensen, olkaimet Helsingin olkain, kalvosinnapit Matex

Nainen voi pukeutua iltagaalaan vapaamuotoisemmin, mutta yleensä lyhyt tai pitkä iltapuku on varma ja tyylikäs valinta.

Smart Casual/Casual

Smart Casual/Casual tarkoittaa tummaa pukua rennompaa asukokonaisuutta, kuitenkin huomioiden aina juhlan luonne. Yleensä sopiva asu on suorat housut, pikkutakki ja kauluspaita, solmukkeella tai ilman. Värikkäällä taskuliinalla voidaan saada pikkutakkiin persoonallista ilmettä. Smart casualissa siniset farkut ja pikkutakki -yhdistelmää ei suositella, jotta vältytään liian arkiselta pukeutumiselta

Antonin takki Cavaliere, paita Monte Carlo, housut Alberto, kengät Barbour, taskuliina Amanda Christensen. Harrin puku Erla of Sweden, paita Stenströms, taskuliina Amanda Christensen, kengät Sand

Antonin takki Cavaliere, paita Barbour, housut Alberto, kengät PBO, laukku PBO, taskuliina Amanda Christensen

Kun pukukoodina on casual tai smart casual, tarkoittaa se naisella siistiä asua; tyylikäs mekko, siistit housut tai hame, pusero/kauluspaita sekä jakku/neuletakki tai siisti housupuku.

Perhejuhlavaatetukset

Häät, rippijuhlat, kastejuhlat, lakkiaiset, hautajaiset, valmistujaiset – miten tulisi pukeutua? On hyvä muistaa, että pukeutumisella kunnioitetaan aina juhlien järjestäjää, tilaisuutta ja muita juhlijoita, joten vaikka pukeutumiskoodia ei olisikaan kutsukortissa erikseen määritelty, olisi hyvä pukeutua aina juhlavasti ja tilaisuuden järjestäjän toiveiden mukaisesti.

Paidat Stenströms, solmiot Portia, taskuliinat Amanda Christensen

Häissä, rippijuhlissa ja lakkiaisissa puku asustettuna juhlan luonteen ja kantajan persoonan mukaisesti on aina varma valinta. Jokaiselta pojalta ja mieheltä tulisikin löytyä vaatekaapistaan edes yksi tyylikäs ja laadukas puku -tällöin monen juhlan tyyli on taattu ja välttyy turhilta asukriiseiltä. Vaihtelua saa erityylisillä ja värikkäillä asusteilla ja paitavalinnoilla.

miesten-paita-venti

Paidat Venti, solmiot Amanda Christensen, rusetit Matex

Hautajaisten etiketti sen sijaan on aina tumma puku.

Cocktailtilaisuuksissa miehillä on usein tumma puku tai smokki ja naisilla cocktailhenkinen mekko tai housupuku.

Tervetuloa juhlavaateostoksille Aaron´siin, meiltä löytyy päästä varpaisiin kaikki tarvittava juhlapukeutumiseen ja teemme kaikki tarvittavat mittamuutokset omassa ompelimossamme. Jos jokin askarruttaa juhlapukeutumiseen tai pukukoodeihin liittyen, tulehan rohkeasti kysymään – me autamme erittäin mielellämme.

Mukavia syyspäiviä!