Laadukkaista luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin kannattaa panostaa, sillä ne ovat käyttöominaisuuksiltaan ylivoimaisia ja usein myös se laadukkaampi, ekologisempi sekä kestävämpi valinta täysin teollisesti valmistettujen ja huonosti hajoavien tekokuitujen rinnalla. Olemme aiemmissa postauksissamme puhuneet villan, puuvillan sekä pellavan puolesta, näiden luonnonmateriaalien eduista ja loistavista käyttöominaisuuksista, ja tällä kertaa käsittelyymme pääsee silkki – tuo hienolaatuisten vaatteiden sekä asusteiden materiaali. Luvassa myös silkillä höystettyjä asustevinkkejä syyspäiviä piristämään.
5000 vuotta vanha keksintö
Silkin valmistus keksittiin Kiinassa yli 5000 vuotta sitten, tarinan mukaan Xilingin toimesta, joka oli Kiinan keisari Huoan-Din vaimo. 3000 vuoden ajan silkin valmistus pysyi Kiinan keisarillisen hovin tarkkaan varjeltuna tietona, ollen Kiinalle tärkeä tulonlähde. 1300-luvulla hienoa silkkiä tuotiin Eurooppaan kamelikaravaaneilla 10 000 km pituista silkkitietä pitkin, mutta vain varakkaat ihmiset pääsivät nautimaan siitä valmistetuista ylellisistä kankaista. Myöhemmin Euroopassa myös Italia ja Ranska alkoivat kasvattaa silkkitoukkia ja rakentaa silkkikutomoja. Tänä päivänä suurimmat silkintuottajamaat ovat Kiina, Intia ja Japani, mutta myös Brasiliassa, Thaimaassa ja Koreassa tuotetaan merkittäviä määriä silkkiä. Koko maailman kangaskuituihin nähden silkkikuitujen osuus on alle 1% .
Silkkiä kokongeista
Silkistä on kiittäminen silkkiperhosen toukkia, sillä silkkiä valmistetaan niiden kehräämistä koteloista, kokongeista. Silkkiperhosia on olemassa kymmeniä eri lajikkeita, mutta niistä vain pieni määrä kehrää niin hienolaatuista silkkikuitua, jota voidaan hyödyntää vaateteollisuudessa. Yleisin lajike on Mulperiperhonen (Bombyx mori), joka tuottaa puhtaan valkoista silkkisäiettä, mutta on olemassa myös muita kehrääjähyönteisiä, joiden kehräämää villisilkkiä hyödynnetään vaate- ja tekstiiliteollisuudessa. Silkkilajeja on olemassa useita, esimerkiksi maailman arvokkaimpana pidetty Mulperisilkki, lajeista kiiltävin Kela ja tuotannon ylijäämäkuiduista valmistettu Buretta. Muita tärkeitä silkkilajikkeita ovat mm. Noile, Schappe ja Tussah.
Silkinhienot ominaisuudet
Silkki on ylellinen ja hieno kuitu, jonka suosio perustuu sen loistaviin käyttöominaisuuksiin; se on pehmeä, kiiltävä ja kevyt, mutta samaan aikaan erittäin luja kuitu, joka pitää muotonsa hyvin. Silkillä on loistava lämmöneristyskyky, jonka vuoksi se on talvella lämmin ja kesällä vilpoisa materiaali. Silkki myös neutralisoi hajuja, on paloturvallista ja hylkii likaa. Kostuessaan silkki ei tunnu märältä, jonka vuoksi sen käyttöominaisuuksia hyödynnetään myös urheiluvaatteissa. Silkkiä käytetään yleisimmin vaatteiden, asusteiden ja tekstiilien materiaalina, mutta myös kirjonnassa ja maalaamisessa; silkki imee hyvin väriä, jonka vuoksi sitä käytettiin jo muinaisessa Kiinassa maalauskankaana ennen paperin keksimistä.
Huolla hellästi
Silkkivaate hylkii hyvin likaa, jonka vuoksi tuuletus käytön jälkeen on paras tapa pitää se raikkaana ja puhtaana. Silkkiä ei tule vesipestä kuin tositarpeen tullen ja silloinkin se tulee tehdä erittain hellästi ja käsin, korkeintaan 30-asteisessa vedessä, miedon silkkisaippuan avulla. Linkoaminen, rumpukuivatus, auringossa tai kuumalla patterilla kuivaus ovat silkin kohdalla kiellettyjä toimintoja. Hienoimmat silkkivaatteet kannattaa viedä suosiolla ammattilaisen puhdistettavaksi.
Jos silkki rypistyy, voi sen silittää korkeintaan 150 asteisella kuumuudella kankaan nurjalta puolelta. Jos haluat silkkivaatteesi säilyttävän loistokkuutensa pitkään, säilytä ne viileässä ja valolta suojattuna, mielellään vapaasti roikkuen. Silkkikankaiset asusteet voit myös säilyttää kevyesti viikattuina tai rullattuina vetolaatikoissa.
Luonnonkuituja, kuten silkkiä, on valitettavasti saatavilla sekä hyvä- että huonolaatuista. Me liputamme hienolaatuisten luonnonkuitujen puolesta ja valitsemme myyntiin vain laadukkaita tuotteita, jolloin tuotteista on asiakkaillemme iloa pitkäksi aikaa. Hienolaatuista 100% silkkiä löydät liikkeestämme mm. päähineinä, taskuliinoina, solmioina, rusetteina ja huiveina.
Tervetuloa tutustumaan liikkeemme laadukkaaseen silkkiasustevalikoimaan!