Kiitos Sporticus ry:n upeat farkkumallit Garry, Aleksi, Antti, Arttu, Esa, Jesse & Pete sekä Hotelli Versolle tyylikkäästä kuvausmiljööstä.
Farkut, nuo lähes jokaisen vaatekaapista löytyvät housut, ovat läpi historiansa ajan ihastuttaneet sekä vihastuttaneet. Farkut ovat monelle ne tärkeimmät luottohousut, jotka puetaan melkein joka tilanteeseen – kun taas toiset kokevat ne kankeina, puristavina ja kaikkea muuta kuin mukavina housuina. Markkinoilla olevien farkkujen laatu sekä mukavuus heitteleekin laidasta laitaan ja voidaan sanoa, että ihan jokaiselle löytyy ”ne oikeat” housut myös farkkujen maailmasta, kunhan tietää mitä ja mistä etsii – sekä saa etsinnässään hieman apua. Seuraavaksi pieni kurkistus farkkujen historiaan sekä vinkit täydellisten farkkujen hankintaan.
Kuka keksi farkut?
Farkkujen historiaa tutkiessa suuntaamme 1870-luvun Nevadaan ja räätäli Jacob Davisin luo – hän alkoi ommella denimkankaasta kulutusta kestäviä työhousuja, joiden saumoja vahvisti kupariniiteillä. Housujen suosio lähti nopeaan kasvuun ja erityisesti kaivosmiehet, metsurit, tehdas- sekä rautatietyöläiset ihastuivat niihin. Davis halusi patentoida keksintönsä, mutta koska hänellä ei ollut varaa tehdä sitä yksin, ehdotti hän kangaskauppias Levi Straussille patentin jakamista. Strauss suostui ja vuonna 1873 he saivat patentin niitein vahvistetuille työhousuille – ja ensimmäiset Levi´s -farkut näkivät päivänvalon. Housujen tuotanto lähti heti nopeaan kasvuun, eikä suosiolle näy loppua.
Toisen maailmansodan jälkeen farkut saapuivat Eurooppaan amerikkalaisten elokuvien ja rockmusiikin mukana, symboloiden nuoruutta ja kapinaa – joissakin kouluissa farkut jopa kiellettiin. 1950-luvulla farkuista kiinnostuneet suomalaiset hankkivat niitä merimiehiltä tai amerikkalaisten sukulaistensa välityksellä, sillä varsinaista maahantuontia ei vielä ollut. Kotimaisten farmarihousujen valmistus alkoi 1950-luvun puolivälissä, helsinkiläisen Vaaksa Oy:n toimesta – myöhemmin markkinoille tuli myös muiden valmistajien farkkuja, esim. James Dean -farkut eli ”Jamekset” sekä Hurriganes-yhtyeen suosimat Beaversit. Varsinkin 1970-lukua voidaan pitää deminin kulta-aikana, jolloin farkkuun saatettiin pukeutua kirjaimellisesti päästä varpaisiin.
Kankaana denim on kuitenkin farkkuhousuja paljon vanhempi keksintö, sillä todistettavasti jo 1600-luvulla Euroopan köyhä väestö valmisti siitä itselleen kestäviä ja edullisia vaatteita. Denimin alkuperästä ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta; jotkut tutkijat uskovat sen syntyneen Ranskassa, toiset Italian Genovassa, kolmas ryhmä uskoo sen kehittyneen intialaisesta Dungaree-kankaasta. Kuka denimin keksijä onkaan ollut, loi hän kulutusta kestävän kankaan, joka kudottiin tiukkaan valkoisesta ja sinisestä puuvillalangasta, antaen farkuille tyypillisen sinisen värin vaaleilla saumoilla. Nykyään farkkuja löytyy kaikissa sateenkaaren väreissä, vaikkakin ”denim blue” on edelleen värinä klassikko.
Ne täydelliset farkut
Farkku on maailmanlaajuinen ilmiö ja farkkujen ulkomuoto on vaihdellut vuosikymmenten aikana runsaastikin, muun pukeutumismuodin mukana; lahkeet ovat olleet todella leveitä ja korkeavyötäröisiä, välillä alaspäin kapenevia ja matalavyötäröisiä – sekä kaikkea näiden väliltä. Malleja löytyy markkinoilta laidasta laitaan ja farkkuostoksilla voitkin törmätä esim. straight-, slim-, low cut-, high waist-, bootcut-, flare- ja skinny- malleihin, joista jokaiselle löytyy vartalon mittasuhteita ja tyyliä korostastava malli.
Farkkukankaan puuvillalla sekä sen kudonnalla on suuri merkitys siinä, ovatko housut mukavat ja istuvat – vai kankeat ja puristavat. Kun kangas on korkealuokkaista puuvillaa ja varustettu pienellä määrällä elastaania, ovat ne todella mukavat käytössä, eivätkä menetä muotoaan – halpa ja kova farkkukangas + käyttömukavuus harvoin sopivat käytettäväksi samassa lauseessa. Materiaalin lisäksi housujen leikkauksella on tärkeä rooli käyttömukavuuden suhteen, eivätkä kaikki leikkaukset käy kaikille. Farkkuostoksilla olisikin tärkeää ennakkoluulottomasti sovitella eri malleja sekä hyödyntää ammattilaisen näkemys ja vinkit täydellisen farkkuparin löytämiseksi. Farkkuja ostaessa on hyvä valita tarpeeksi napakka malli, sillä denimillä on tapana hieman mukautua käytössä – housut eivät kuitenkaan saa missään nimessä puristaa tai kiristää!
100 tapaa yhdistellä
Farkut on helppo yhdistellä casualisti siistien nahkakenkien, kauluspaidan ja irtotakin kanssa, jolloin kokonaisuudesta tulee rennon tyylikäs. Vapaa-ajan pukeutumiseen farkut sopivat vaikkapa kauluspaidan, puuvillapaidan tai neuleen kanssa. Yhdistelymahdollisuuksia on lukematon määrä ja riippuen tilanteesta sekä farkkujen tyylistä, käyvät ne epämuodolliseen ja edustavaan juhlapukeutumiseen tai vaihtoehtoisesti niillä voi luoda huolettoman, mutta silti siistin arkityylin.
Farkut ovat kuuluneet jo useiden sukupolvien ajan trendikkääseen pukeutumiseen, ja löytäneet tiensä jokaisen miehen ja naisen vaatekaappiin – myös sinne jäädäkseen, jos käännämme katseen tuleviin pukeutumistrendeihin. Farkkumuoti on jo pitkään suosinut kapeita ja ihonmyötäisiä skinny-malleja, mutta tulevaisuudessa housumuoti tulee jälleen levenemään. On kuitenkin hyvä muistaa, että klassinen ja suora farkkumalli tummansinisellä denimillä on aina perusvarma valinta, joka sopii todella moneen tilanteeseen.
Laadukkaista farkuista on iloa pitkään, mutta niiden käyttöikään voi myös itse vaikuttaa; pesethän farkut aina käyttöohjeen mukaan, lyhyellä pesuohjelmalla, nurinpäin käännettynä ja ilman huuhteluaineita – usein kuitenkin pelkkä tuuletus raikkaassa ulkoilmassa ja tahrojen paikallinen puhdistus riittää. Laadukas farkkukangas ja huolellisesti ommellut saumat kestävät kovaakin käyttöä, mutta mahdolliset ratkeamiset pystyy yleensä korjauttamaan ompelijalla. Täydellisen farkkuparin hankinta vaatii usein myös pieniä korjausompeluita, esimerkiksi lahkeiden lyhentämistä tai vyötärön muokkausta, jotka onnistuvat ammattitaitoisen myyjän ja ompelijan toimesta – niin kuin esimerkiksi meillä Aaron’silla. Tervetuloa farkkuostoksille!
”Hotelli Verso on moderni urbaanihotelli vahvoilla perinteillä ja ensiluokkalaisella osaamisella. Kaupungin parhaalla paikalla sijaitseva 128-huoneinen hotelli on ainutlaatuinen yhdistelmä kaupungin sykettä ja inhimillisiä kohtaamisia – persoonallisuutta ja paikallisuutta.”
”Sporticus ry on liikunta- ja terveystieteiden opiskelijoiden ainejärjestö. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja valvoa jäsentensä opiskelumahdollisuuksia ja ammatillisia etuja sekä pyrkiä lisäämään jäsentensä hyvinvointia monimuotoisella virkistystoiminnalla.”