Takki, tuo talven tärkein vaate

In Miesten ulkoiluvaatteet by Harri Pii

Marraskuu alkaa olla jo ehtoopuolella, joulukuu lähestyy ja talvi tekee tuloaan. Suomen talvi on siitä mielenkiintoinen, että siitä riittää aina puheenaihetta; tuleeko tänä vuonna kunnon talvi vai ei, onko joulu valkoinen, tai tuleeko ne paukkupakkaset ja jos, niin milloin? Siitä voimme kuitenkin olla varmoja, että joka vuosi talvi tulee, eikä silloin pärjää ilman lämmintä ja säänmukaista vaatetusta.

Yksi talven ehdottomasti tärkeimmistä vaatekappaleista on päällystakki. Sanotaan, että ulkoilla voi säällä kuin säällä, se on vain pukeutumiskysymys ja oikealla takkivalinnalla on tässä merkittävä rooli. Laadukkaaseen, kunnon päällystakkiin kannattaa panostaa, sillä on suuri käyttöarvo jopa useiden vuosien ajaksi. Aika moni on varmasti kerran elämässään sortunut huonoon takkivalintaan, joka ei ole ajanut asiaansa parhaalla mahdollisella tavalla tai takki on kestänyt vain yhden talven. Mitä jos tänä vuonna et tekisikään kompromisseja takkikaupoilla, vaan satsaisit oikeasti laadukkaaseen päällystakkiin, josta on iloa vuosiksi eteenpäin? Tässä Aaron´sin vinkit onnistuneille takkikaupoille.

Käyttötarkoitus on nro. 1

On tärkeää huomioida, millaiseen käyttöön takkia tarvitset; töihin, edustustilaisuuteen, ulkoiluun vai paukkupakkasille. Karkeasti voisi sanoa, että talvea varten jokaisella olisi hyvä olla ainakin yksi siisti edustustakki sekä yksi säänkestävä ”kaupunkitakki” ulkoilua varten. Tämän lisäksi tietysti eri urheilulajien harrastajille löytyy omat lajityypilliset takkinsa. Ammattitaitoinen myyjä toimii jälleen suurena apuna siinä, kun mietitään parasta takkia juuri sinun käyttötarpeitasi varten.

Anttonin untuvatakki Cape Horn, 100% merinovillapipo Stetson, hanskat Amanda Christensen, housut Alberto, kengät canadalaiset Kamikit. Harrin villakangastakki Sand, kaulahuivi Matex, hanskat Stetson, housut Alberto, kengät Kamik, nahkainen salkku PBO.

Klassinen villakangastakki toimii loistavana talvikelien takkina töihin, juhliin tai siistiin edustamiseen silloin, kun ulkoilua ei tule pitkiä aikoja kerrallaan. Villakangastakki on talvitakeista se tyylikkäin versio ja jos se on valmistettu kankaasta, joka sisältää vähintään 80% villaa, eristää se silloin myös loistavasti lämpöä.

Klassinen ”kippari”-mallinen villakangastakki on aina tyylikäs vaihtoehto, sopien erinomaisesti myös tuulelle ja tuiskulle. PBO:n nahkaiseen salkkuun mahtuu hyvin läppäri ja kansiot.

Pasin takki Herold, hattu Salon Lakkitehdas, kaulahuivi Amanda Christensen, hanskat Stetson, neule Monte Carlo, housut Meyer, kengät Kamik, weekend bag Lacoste

Villakangastakin kalanruoto- sekä huivin kukkakuosi muodostavat pikantin kontrastin.

Villa on siis erittäin hyvä takkimateriaali, mutta ei vain korkean lämmöneristyskyvyn ja hengittävyyden vuoksi, vaan myös sen takia, että villan rasva hylkii luontaisesti likaa ja vettä, jolloin se sopii myös kosteammille keleille. Laadukas villakangastakki sopii siis moneen käyttötarkoitukseen – ja moneen säähän. Mm. Sandilta, Heroldilta sekä Erla of Swedeniltä löytyy loistavia villakangastakkeja.

Pasin villakangas- ja irtotakki Erla of Sweden, hattu Salon Lakkitehdas, huivi Matex, pooloneule Stenströms, housut Alberto, kengät Kamik ja nahkainen olkalaukku Barbour.

Erla of Swedenin villakangastakissa on kätevä irroitettava Wind Stopper-kaulus.

Kevyttä ulkoilua varten eli ns. ”kaupunkitakiksi” löytyy vaihtoehtoja runsaasti. Barbour on ollut edelläkävijä ”joka sään” -takeissa ja ne on tehty kestämään vaativaakin käyttöä useiksi vuosiksi eteenpäin – Barbourin öljykäsitelty pintakangas on jo klassikko. Cape Hornilta löytyy sen sijaan runsaasti erityylisiä, laadukkaita untuvatakkeja, sekä pikku- että paukkupakkasille. Untuvatakin valinnassa on erittäin tärkeää tarkastella takin laatua; kun lämmöneristeenä on käytetty korkealuokkaista luonnonuntuvaa, joka on ommeltu asianmukaisesti kerroksittain, ei untuva paakkuunnu käytössä ja takki on hintansa väärti. Toisaalta mm. Barbour on kehittänyt lähes täydellisen keinokuitu-untuvan.

Anttonin ”kevytuntsikka” Barbour, 100% merinovillapipo Stetson, hanskat Amanda Christensen.

Pasin takki Barbour, hattu Salon Lakkitehdas, kaulaliina Matex, hanskat Barbour, paita Monte Carlo, housut Meyer, kengät Kamik.

Tutki pinnan alle

Jos tavoitteenasi on löytää se laadukas ja käyttöä kestävä takki, ota silloin suurennuslasi käteen ja tutki takki läpikotaisin; miten kangas on kudottu, miltä takin vuori näyttää, onko saumat ja ompeleet viimeistellyt, mitä tuoteselosteessa kerrotaan, missä takki on valmistettu jne.

Barbourin öljykangastakeista löytyy myös ns. siistejä business-kaupunkitakkeja. Perinteiset tutut ja turvalliset Barbour-laadut ja nykyaikaiset mallit sopivat jokapäiväiseen käyttöön.

Laadukkaan takin kyllä tuntee, kun sitä tarkastelee lähemmin. Usein myös tarkoin mietityt yksityiskohdat antavat takille lisäarvoa, esimerkiksi erilaiset hyödylliset taskut tai tyylikkäät yksityiskohdat. Olisi myös aina hyvä pohtia sitä, missä ja kenties kuka takin on valmistanut, eli onko se valmistettu eettisesti ja ihmisarvoa kunnioittaen. Valitettavasti useat halpamerkit eivät aina tiedä vaatteidensa alkuperää ja se on hyvin huolestuttavaa.

Huolellisesti tehdyt ja suunnitellut yksityiskohdat näyttävät hyvältä ja antavat vaatteelle lisäarvoa sekä käyttömukavuutta. Molemmat vettähylkivät untuvatakit Cape Horn.

Heroldin villakangastakeista löytyy erinomaiset kangasvalikoimat sekä klassiset kuosit, tyylikkäillä yksityiskohdilla varustettuna.

Materiaalit ratkaisevat

Villakangastakki on hyvä esimerkki siitä, että on olemassa materiaaleja laidasta laitaan; on olemassa villakangastakkeja sekä ”villakangastakkeja”. Suuri osa markkinoilla myytävistä villakangastakeista käyttää tätä nimeä siitäkin huolimatta, että ne ovat suurimmaksi osaksi keinokuituja. Onneksi on myös nimensäveroisia ja käyttöominaisuuksiltaan loistavia villakangastakkeja, jotka ovat suurimmaksi osaksi tai täysin eli 100% villaa. Onko sitten oikein käyttää kyseistä nimeä takista, joka ei ole juuri villaa nähnytkään? Tämän vuoksi tutkithan aina tuoteselosteen ja ostat takin ammattitaitoisesta liikkeestä, jolloin et tule huijatuksi.

Anttonin sinisävyinen ruutukuosinen villakangastakki Frenn Helsinki, huivi Amanda Christensen, housut Alberto, kengät Kamik. Harrin villakangastakki Cavaliere, hattu Stetson, huivi Amanda Christensen, paita Stenströms, housut Alberto ja kengät Kamik.

Luonnonmateriaalit ovat usein hengittäviä ja lämpimiä, mutta keinokuiduilla on kuitenkin iso merkitys ns. teknisten laatujen kanssa, tuoden vaatteeseen esimerkiksi veden- ja tuulenpitävyyttä, sekä kestävyyttä, joten ne eivät suinkaan ole aina huonoja vaihtoehtoja. Asiantuntevan myyjän näkemys takin materiaalista ja käyttöominaisuuksista onkin aina ensisijaisen tärkeä, jotta myös materiaalin puolesta takkivalinta on onnistunut.

Anttonin trendikäs parkatakki Sand, huivi Matex, hattu Stetson, housut Alberto, kengät Kamik.

Sandin takissa on upea monikäyttöinen huppukaulus, jonka voi avata.

Takki juuri Sinulle?

Usein klassiset takkimalit ovat monikäyttöisiä ja ajattoman tyylikkäitä, sopien vuodesta ja tilaisuuksista toiseen. Pienillä mielenkiintoisilla yksityiskohdilla takkiin voi kuitenkin tuoda persoonallista ilmettä, jota voi helposti jatkaa erityylisillä asusteilla. Meillä Aaron´silla on laaja mallisto klassisen tyylikkäitä takkeja, mutta meiltä löytyy myös persoonallisia malleja. Eri värisävyt ja kuosit ovat levinneet myös takkien maailmaan, joten myös rohkeammin pukeutuville sekä värien ystäville löytyy upeita vaihtoehtoja. Tyylistä riippumatta takin laatu sekä kestävyys on meillä aina taattu. Lämpimästi tervetuloa katselemaan ja sovittelemaan!

Laadukkaan villakangastakin tunnistaa viimeistellyistä yksityiskohdista, käsitikkauksista ja korkealuokkaisesta materiaalista.

Hyviä takkikauppoja! Muistakaa pitää itsenne lämpiminä!