Asiallisesti auringossa

In Miesten pukeutuminen, Vinkit & ohjeet by Harri Pii

Postaus päivitetty 25.6.2020

Keskikesän aurinko porottaa kuumasti myös meillä Suomessa. Moni haluaa maksimoida auringonvalon saannin pitkän ja pimeän talven jälkeen, joka ei suinkaan ole paha asia, kunhan muistaa pitää maltin matkassa ja suojata itsensä asianmukasesti auringon vaurioittavalta UV-säteilyltä; punainen palanut nahka ei pue ketään ja voi pahimmillaan aiheuttaa hyvinkin isoja ja peruuttamattomia vaurioita ihoon ja terveyteen.

Asianmukainen auringolta suojautuminen ei tietenkään tarkoita sitä, että omasta tyylistä pitäisi tinkiä – päinvastoin kesällä pukeutumisen keventyessä tyylien ja vaatteiden kanssa leikittely on todella helppoa. Tämänkertaisessa postauksessamme kertailemme auringon vaarat sekä tärkeät ohjeet, kuinka suojautua haitalliselta ja vaurioittavalta UV-säteilyltä – unohtamatta kesäisen tyylikkäitä asukuvia.

Anttonin tyylikäs kesälook, joka sopii loistavasti hellepäivän asuksi. Hattu Stetson, puuvillainen kauluspaita Eterna, puuvillashortsit Alberto, mokkapistokkaat PBO.

Stetsonin klassikkohattu suojaa auringolta ja hengittää myös hellepäivinä, materiaali on 100% puuvillaa. Eternan ohut puuvillainen kauluspaita suojaa ylävartalon ihoa auringon säteiltä.

Hyvä paha aurinko

Auringonvalo on elämälle välttämätöntä ja elintärkeää. Valo kohentaa mielialaa ja auringosta saamme myös terveydellemme tärkeää D-vitamiinia, jonka puutetta talven pimeinä kuukausina joudumme paikkailemaan purkista saatavilla versioilla. Auringon kanssa tulee kuitenkin olla järki mukana, sillä liiallinen auringonpalvonta voi pahimmillaan johtaa vakaviin ihovaurioihin, jopa vaarallisen ihosyövän eli ihomelanooman kehittymiseen – ihosyöpien määrä onkin voimakkaasti kasvussa meidän suomalaisten keskuudessa, joka on hyvin huolestuttavaa. Ihosyövän kehittymiseen vaikuttavat monet tekijät, mutta on tutkittu, että toistuvat auringossa palamiset varsinkin nouruusiällä sekä suuri UV-säteilyn kokonaismäärä nostavat sairastumisriskiä merkittävästi. Näin erityisesti silloin, jos olet ihotyypiltäsi vaalea ja helposti palava tai omaat runsaasti luomia, jolloin kuulut riskiryhmään – ja auringolta suojautumiseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Stetsonin olkihattu on tyylikäs klassikko, ja se suojaa auringolta. Tule tutustumaan laajaan päähinevalikoimaamme liikkeeseemme.

Moni paahtaa ihoaan kesäkuukausina saavuttaakseen kesäisen kauniin rusketuksen, mutta silloin tulisi tiedostaa, että ruskettuminen on ihon luontainen tapa suojata soluja säteilyn lisävaurioilta, eli se on jo seurausta ihosolujen DNA-vauriosta. Toki pieni päivetys ei ole pahasta ja tuo tervettä hehkua talven kalventamiin kasvoihin, mutta tarkoituksenmukainen ihon grillaaminen ilman riittäviä suojakertoimia tai -vaatetusta voi olla hyvin vaarallista. Auringossa paljon viettävien iho myös vanhentuu ennenaikaisesti, joka voi harmittaa viimeistään siinä vaiheessa, kun paluuta kiinteään ja nuorekkaaseen ihoon ei enää ole – auringon vauriot ovat nimittäin pysyviä.

UV-säteily vahingoittaa myös silmiä ja voi aiheuttaa sarveiskalvojen tulehdusta eli ns. lumisokeutta (esiintyy myös keväthangilla) sekä aiheuttaa näköä heikentävää harmaakaihia. Onkin erittäin tärkeää suojata myös silmät auringon vahingoittavilta säteiltä panostamalla laadukkaisiin aurinkolaseihin, joissa on korkealuokkaiset linssit asianmukaisten UV-suojausten kera.

Laadukkaista luonnonkuiduista valmistetuissa vaatteissa on todella mukava olla myös kesähelteillä, ne eivät hiosta ja tuntuvat miellyttäviltä ihoa vasten. Stetsonin päähine on puuvillaa,PBO:n kauluspaita on hienolaatuista puuvilla-pellavaa ja saman merkin tummansiniset housut puuvillaa-elastaania.

Eternan kukkakuvioinen paita on tyylikäs valinta kesään! Paidan materiaali on kevyt ja hengittävä 100% jerseypuuvilla, joka on ihanteellinen materiaali lämpiminä kesäpäivinä.

SUOJAUDU OIKEIN

Tehokas tapa suojautua auringon vahingoittavilta säteiltä on välttää keskipäivän paahtavaa aurinkoa, piiloutumalla katoksien ja varjojen alle. Oman varjon pituus on myös hyvä keino tarkkailla säteilyn määrää; mitä lyhyempi varjo on, sitä suurempi on palamisvaara ja suoraa auringonpaistetta tulisi välttää. Se, missä kulmassa aurinko paistaa ja kuinka voimakasta säteily on, riippuu tietysti vuorokaudenajasta, sijainnista, korkeudesta ja ympäristöstä, sekä UV-säteilyltä suojaavan otsonikerroksen paksuudesta; mm. päiväntasaajalla, veden läheisyydessä, aurinkoisilla hangilla, vuoristossa ja paikoissa, joissa otsonikerros on ohut, tulisi auringon vaarallista UV-säteilyä välttää kaikin mahdollisin keinoin.

Huomioithan, että pelkkä varjossa oleilu ei yksistään riitä suojakeinoksi, sillä UV-säteilyn määrä vasta puolittuu varjossa ja taivaalla olevat pilvetkin vain osittain suodattavat auringon haitallisia säteitä. Kesäaikaan ja korkean UV-säteilyn alueilla iho tulisikin aina suojata mielellään pitkähihaisilla, löysillä ja hengittävillä luonnonkuiduista valmistetuilla vaatteilla; puuvillavilla, pellava ja silkki ovatkin ylivertaisia materiaaleja myös kesähelteillä. Muun vaatetuksen lisäksi asianmukaiset, silmiä suojaavat aurinkolasit sekä lipalliset tai lierilliset päähineet kuuluvat tärkeisiin suojavarusteisiin.

Hienoa puuvillaa päästä varpaisiin – tyylistä tinkimättä! Eternan lilakuvioinen Premium-kauluspaita on hienolaatuista 100% puuvillaa ja PBO:n Kenn-chinot ylellistä puuvillakangasta, jossa on ripaus käyttömukavuutta tuovaa elastaania.

Erla of Swedenin rento puuvillasekoitepaita sopii kesäiseen chillailuun. Väljät ja hengittävät kankaat ovat kesähelteillä arvossaan.

Vaatetuksen ulkopuolelle jäävä paljas iho tulisi myös aina suojata riittävän ison suojakertoimen omaavalla aurinkosuojatuotteella – ja jo hyvissä ajoin ennen auringolle altistumista, jotta se kerkeää imeytyä hyvin. Suojavoidetta tulisi lisätä vähintään 2 tunnin välein ja uidessa tulee käyttää vedenkestäviä voiteita. Kesäkuumina riittävä nesteytys sekä suolojen saanti on myös erittäin tärkeää, jotta keho ei pääse kuivumaan vaarallisella tavalla. Pienten lasten sekä vanhuksien tulisi kokonaan välttää paahtavaa aurinkoa ja heidän kohdalla säteilyltä suojautumiseen tulisi kiinnittää aina erityistä huomiota.

Nauttikaamme auringosta ja kesästä nyt, kun niiden aika on – mutta tehdään se asiallisesti ja fiksusti! Lisää infoa auringon vaaroista ja suojautumiskeinoista löydät mm. Terveyskirjaston sivuilta.

Lisää kesäisen tyylikkäitä vaatteita löydät verkkokaupastamme tai kivijalkaliikkeestämme, Kauppakatu 28 – Tervetuloa!

KOKO SESONKI NYT -50%, PUVUT -30%! Meiltä myös vaatturipalvelut, ammattitaidolla.