Speksit kauluspaidan silitykseen

In Vaatteiden huolto, Vinkit & ohjeet by Harri Pii

Jos ja kun pukeudut kauluspaitaan, tulee sen olla siisti ja rypytön. Aiheuttaako kauluspaidan silitys harmaita hiuksia? Silityksessä on varmasti lähes yhtä monta tyyliä kuin silittäjääkin, mutta tiettyjä periaatteita kannattaa noudattaa, jotta operaatio tapahtuisi mahdollisimman vaivattomasti ja välttyisit ikäviltä silitysrypyiltä. Seuraavaksi esittelyssä takuuvarmat ohjeet, joiden avulla kaikista kömpelöinkin onnistuu kauluspaitansa silityksessä.

Lähtötilanteen huomiot
  • Paras silitystulos tulee silloin, kun paita on pesun jäljiltä vielä hieman kostea. Jos paita on jo täysin kuiva, kannattaa se kostuttaa kauttaaltaan suihkepullon avulla ja viikata kevyesti muovikassiin puoleksi tunniksi, jotta kosteus imeytyisi siihen tasaisesti.
  • Vaatteiden tuoteselosteessa kerrotaan, kuinka kuumaa silitystä kangas kestää, joten noudata ohjetta, jotta kangas ei pala käyttökelvottomaksi. Laadukas puuvillapaita kestää yleensä kuuminta mahdollista silitystehoa, kun taas esim. silkkipaidan kanssa tulee olla tarkka lämpötilan suhteen.
  • Paras ja tehokkain silitysrauta on höyrysilitysrauta. Jos tarvitset silitysrautaa usein ja olet esim. juurikin kauluspaitojen suurkuluttaja, on sellaisen hankinta järkiteko. Hyvä silityslauta on pyöreäreunainen ja korkeudeltaan säädettävä.
  • Kauluspaidan silitykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa ohjetta, mutta loogisesti järkevintä on silittää paidan hankalimmat ja pienimmät osat aina ensin, ja vasta sitten isot alueet, eli paidan etu- ja takakappaleet. Näin lopputuloksesta tulee kerralla hyvä.
  • Huom. Vaikka paidassa olisikin siliävyyskäsittely tai lukisi ”non iron”, ei se missään tapauksessa tarkoita, ettei paitaa saisi silittää. Silitetyn ja silittämättömän paidan eron huomaa erityisesti käytössä, vaikka sitä käyttäisikin takin alla, eikä kukaan sitä näkisi.
Kauluspaidan silitys a´la Aaron’s
1. Kaulus

Aloita silitys kauluksesta. Asettele kaulus silityslaudalle ja silitä se nurjalta puolelta eli siltä puolelta, joka ei ole kosketuksissa ihon kanssa. Jos kauluksessa on irroitettavat tuet, kannattaa ne ottaa pois silityksen ajaksi, jotta kaulus siliää mahdollisimman hyvin.

2. Hartiakappaleet

Siirry seuraavaksi hartiakappaleisiin. Aseta paidan hartiakappaleet silityslaudan pyöreäksi muotoiltuun päähän kuvanmukaisella tavalla ja silitä paidan molemmat hartiakappaleet huolellisesti.

3. Hihat

Siirry seuraavaksi hihoihin. Avaa paidan hihanapit ja silitä ne nurjalta puolelta kuvanmukaisella tavalla.

Kun paidan nappikalvosimet on silitetty, siirry hihan pituuksiin. Silitä hihat kolmessa kuvanmukaisessa osassa. Jos hihat ovat kapeammat kuin silitysrauta, kannattaa ne silittää niin, että hiha tuodaan pituussuunnassa osittain silityslaudan yli, jolloin vältyt silitystaitokselta. Silitä molemmat hihat huolellisesti myös saumojen päältä.

4. Etukappale

Siirry seuraavaksi toiseen etukappaleeseen. Asettele etukappale silityslaudan päälle ja silitä se toista kättä apuna käyttäen, myös nappien välistä. Silitä isot alueet rauhallisesti, jotta vältyt ikäviltä silitysrypyiltä, joita on todella hankala silittää pois. Jos silitysryppyjä kuitenkin tulee, suihkuta pintaan vettä ja yritä silittää kohta uudelleen.

Käy huolellisesti läpi silitysraudan kärjellä myös paidan taitokset ja saumat. Jos saumoja ei silitetä, ei paita istu parhaalla mahdollisella tavalla. Alla silittämätön sekä silitetty saumataitos.

5. Takaosa

Siirry seuraavaksi paidan takaosan kimppuun. Asettele paita kuvanmukaisella tavalla silityslaudan päälle ja käy koko takakappale silitysraudan kanssa läpi rauhallisesti, saumoja ja helmaa myöten.

6. Toinen etukappale

Asettele vielä silittämätön etukappale silityslaudan päälle ja silitä kangasta toista kättä apuna käyttäen.

Jos kauluspaidassa on piilonapitus, niin kuin kuvan paidassa, silitä kaistale sekä sisä- että etupuolelta huolellisesti.

Silitä lopuksi silitysraudan kärjeällä kaulusta ympäröivät taitokset ja saumat niin, että ne asettuvat kauniisti.

Valmis! Aikaa paidan silitykseen meni 3-4 minuuttia ja lopputuloksena siisti & edustustava kauluspaita.

Kauluspaidat kannattaa silittää aina heti pesun jälkeen ja ripustaa vapaasti roikkumaan hengariin, jolloin ne ovat tarpeen tullen heti käyttövalmiita. Mitä kauemmin kauluspaidan silitystä pitkitetään, sitä hankalampaa rypyistä on päästä eroon. Kauluspaita kannattaa myös aina pesun jälkeen muotoilla kosteana ja kuivattaa hengarissa, joka säästää silitysaikaa huomattavasti.

Nautinnollisia silityshetkiä!

P.S. Kaipaatko lisää ohjeita vaatteiden huoltoon ja hoitoon liittyen? Lue laatimamme vaatteiden huollon pikaopas täältä.