Oli kesä 1993, kun miehet törmäsivät ensimmäisen kerran. Paikkana Kajaani, Hoikankangas, Kainuun prikaati. 11 kuukautta meni sissikomppaniassa tupakavereina ja toukokuussa 1994 kotiutuminen alikersantteina siviiliin. Armeijan jälkeen elämä toi molemmat miehet Jyväskylän suunnalle, opiskelemaan ja työelämään. Nyt, lähes tasan 26 vuotta myöhemmin, miehet jälleen tapaavat, niin kuin lukemattomia kertoja aiemminkin näiden vuosien aikana, mutta tällä kertaa hieman erilaisissa merkeissä.
Aittokosken Timo saapui meille Aaron’siin kädessään täysin itse suunnittelema ja rakentama luomus, upea Fractalis -rannekello, jota meidän oli tarkoituksena kuvata tämänkertaista postausta varten. Kellon lanseeraus on täydessä vauhdissa, ja meillä on ilo ja kunnia olla mukana levittämässä tämän innovatiivisen sekä tyylikkään kellon ilosanomaa. Kuvissa kellon kanssa poseeraa tietysti kellovalmistaja itse, joten tässä kohtaa Harri pääsi näyttämään omaa erityisosaamistaan ja loihti vanhalle tupakaverilleen kellon tyyliä myötäilevän, särmän pukutyylin. Stailaushetken tuotoksena syntyi liuta upeita kuvia, tyylikkään miehen ja kerrassaan upean kellon kera – joista siis lisää seuraavaksi.
Kolmen vuoden suunnittelutyö
Aittokoski aloitti Fractalis -rannekellon suunnittelutyön kolme vuotta sitten, ensimmäiset mallikappaleet valmistuivat tämän vuoden toukokuussa ja prototyyppisarjaan uuden mattatauluisen mallin mies esittelee Kellojen Yö -tapahtumassa Turussa 15.8.2019. Tavoitteena on kerätä lisää nimiä tuotantosarjan ennakkotilaajien listaan. Aittokoski oli esittelemässä kellon ensimmäisiä mallikappaleita jo toukokuussa Watch Show Finland -tapahtumassa Helsingissä, saaden loistavaa palautetta niin tavallisilta kävijöiltä, mutta myös useilta tunnetuilta ja arvostetuilta kellomaailman ammattilaisilta ja asiantuntijoilta – kiitosta sai mm. kellon tunnistettava ja innovatiivinen design sekä älykäs, täysin aiemmista poikkeavat tekniset ratkaisut, joita ei tiedetä käytettävän missään muussa kellossa, koko maailmassa.
Tohtori Aittokoski
Kuka sitten on tämä kellomaailman mielenkiintoinen uusi tulokas, ja kuinka syntyi koko maailman mittakaavassa uniikkia tekniikkaa edustava rannekello?
Timo Aittokoski on pienestä pojasta saakka ollut kiinnostunut kaikesta rakentamisesta, mekaanisista ja teknisistä laitteista. Aikuisiällä hän on rakennellut edistyksellisiä malleja useilla tekniikan aloilla, repertuaariin kuuluu mm. turboahdettuja moottoripyöriä, perinteisiä V-2-moottoripyöriä, moottorikelkkoja, kilpailukykyisiä kaksitahtimoottoreita, virtauspenkkejä, ohjauselektroniikkaa ja jopa kaiuttimia. Tuoreimpana projektina Aittokoski lähtee murskaamaan numeroita Aku Lanton top fuel nitro dragster -tiimin maailmanennätysjahdissa.
Armeijan jälkeen mies muutti Jyväskylään opiskelemaan fysiikkaa, vaihtoi pääaineeksi tietotekniikan, josta väitteli myös myöhemmin tohtoriksi. Hänellä on myös liikuntatieteiden maisteritutkinto. Tällä hetkellä Aittokoski tekee päivätyönsä tutkimusjohtajana teknologiayhtiö Emfit Oy:llä. Joten oli kyseessä sitten hitsauspoltin, jyrsin tai tietokoneen näppäimistö, on tällä monitaitoisella miehellä taito käyttää sitä.
Mistä ajatus kellon valmistamiseen?
Aittokoski kertoo olevansa kiinnostunut kelloista jo pienestä pitäen, ensimmäinen oma rannekello oli ensimmäisellä luokalla joululahjaksi saatu avaruusaiheinen Casio. Lapsuusmaisemissa Pyhäjärvellä asui myös kelloista kiinnostunut erikoinen herrasmies, jonka puvun liiveissä roikkui useita kelloja, ja joka oli aina valmis kellokauppoihin ja esittelemään kellokokoelmaansa kiinnostuneille. Ne olivat nuoresta pojasta kiehtovia. Aittokosken kiinnostus erityisesti mekaanisiin kelloihin heräsi kymmenisen vuotta sitten, kun hän alkoi kerätä niitä, perehtyi niiden historiaan ja vietti lukemattoman määrän tunteja opiskellen kellon toimintaperiaatteita. Samalla syntyi intohimoinen tarve löytää täydellisesti omaan makuun sopiva kello. Mutta myös halu luoda jotain uutta. Oman kello-Graalin etsimisen sijaan Aittokoski päätti itse luoda oman Graalinsa. Tästä alkoi Fractaliksen tarina.
Täysin poikkeuksellinen rannekello
Kelloharrastus on tällä hetkellä nosteessa, niin Suomessa kuin maailmalla, ja tästä nosteesta moni yrittäjä pyrkii luonnollisesti hyötymään. Kellojen valmistus ja brändäys voi tapahtua hyvin monella eri tavalla, joista tyypillisiä ovat kiinalaisvalmisteiset valmiskellot omalla logolla brändättynä, jotka markkinoidaan myyvän tarinan kera. Timo Aittokoski edustaa kuitenkin ns. oikeita kellovalmistajia, jotka käyttävät pääsääntöisesti itse suunnittelemia ja/tai itse valmistamia osia, ja kellojen koneistoina käytetään yleensä mekaanisia, tyypillisesti sveitsiläisiä koneistoja.
Se, mikä tekee Fractalis-kellosta innovatiivisen ja poikkeuksellisen, on tekniikka, jolla kellon runko on puristettu ruuvilla kiinnitettävien lugien eli korvakkeiden avulla, pitäen koko kellon rakenteen kasassa. Tekniikan ansiosta saavutetaan parempi tiivisteiden kesto sekä vedenpitävyys. Kellotaulu on ohuen levyn sijaan paksu billetistä sorvattu kappale, joka erityisen kiinnitysrenkaan avulla pitää kellokoneiston jämäkästi sisällään ja paikallaan, eikä voi vahingossakaan irrota. Kellon lasi on kiinnitetty bezel-renkaan alle, joten myöskään se ei voi irrota esim. ilmanpainevaihteluiden vuoksi. Tämän vuoksi voidaankin sanoa Fractaliksen olevan kuukävelyn kestävä kello, ja myös hävittäjälennoilla kello on toiminut ongelmitta. Kaikki mainitut tekniset ominaisuudet luovat Fractalis-kellolle myös sen tunnusomaisen ulkonäön, uniikin ja autenttisen designin.
Fractaliksen tekniset speksit
- Kuoren halkaisija 42 mm, paksuus 10 mm, rannekkeen leveys 22 mm, korvakkeiden etäisyys 48 mm
- Koneistona sveitsiläinen ETA 2892-A2 mekaaninen automaattikoneisto
- Runkovaihtoehtoina hyvin korroosiota kestävät Grade 316L Stainless Steel, Grade 2205 Super Steel tai täysin korroosiovapaa Grade 5 Titanium
- Kellotaulun materiaali koneistettua ruostumatonta terästä, harjattuna tai mattana
- Korotetun kehyksen sisällä 1 mm paksu safiirilasi
- Ranneke Hirch-luonnonkumiranneke, valmistettu Itävallassa
- Vesitiiviys 6 bar
- Rungon osat valmistetaan Euroopassa, viisarit leikataan ja logo kaiverretaan Suomessa
Aittokoski Watchin upeat Fractalis -kellot ovat näytillä liikkeessämme 12.-23.8.2019 välisen ajan, tervetuloa tutustumaan!
Kiitos Timo, mahtavaa, että saamme kellot esille juuri meille. Toivotamme onnea, menestystä ja myötätuulta, kelloprojektin parissa!
Lisää tietoa Aittokoski Watchin kelloista löydät merkin kotisivuilta, Instagramista sekä Facebookista.