Ohjenuorat kauluspaidan valintaan!

In Miesten pukeutuminen, Vinkit & ohjeet by Harri Pii

Kauluspaita. Tuo paitojen klassikko, joka sopii todella moneen tilanteeseen ja pelastaa asukriiseiltä, oli sitten arki- tai juhlapäivä. Paita, joka tulisi löytyä jokaisen tyylitietoisen miehen vaatekaapista, ja mieluiten muutamassa eri sävyssä. Ja mikä tärkeintä – juuri oikean kokoisena.

Olemme työssämme huomanneet, että aika harva mies oikeastaan tietää oman (oikean) paitakokonsa. Ja liian moni kulkee vääränkokoisessa tai -mallisessa kauluspaidassa, joka ei imartele kenenkään vartalonmuotoja parhaalla mahdollisella tavalla; liian pieni paita luo hoikankin vyötärölle muhkuroita, ja liian isoon paitaan hukkuu isoinkin mies. Kun paita on vääränkokoinen, joutuu sitä myös nykimään ja asettelemaan pitkin päivää, jolloin fiilis ei voi olla 100% mukava ja itsevarma.

Kuinka sitten löytää mittasuhteiltaan juuri sopiva, hyvin istuva kauluspaita? Paidan, joka palvelisi tarpeitasi parhaalla mahdollisella tavalla? Paras tapa olisi tietenkin kävellä asiantuntevan myyjän luo ja antaa hänen näyttää ammattitaitonsa. Mutta, jos tätä mahdollisuutta ei ole, niin olisi hyvä esittää itselleen muutamat kysymykset ennen kuin lähtee kauluspaitaostoksille. Seuraavaksi esittelemmekin pätevät ohjeet täydellisen kauluspaidan valintaan a’la Aaron’s – nappaa talteen!

Paras tapa selvittää kauluspaitasi oikea koko ja malli, on kävellä asiantuntevan myyjän luo, joka mm. mittaa kauluksesi ja osaa auttaa sinua sopivan kauluspaidan valinnassa.

Mihin tilanteeseen?

Ihan ensimmäisenä, ennen yhdenkään paidan sovitusta, mieti mihin tilanteeseen tarvitset kauluspaidan; edustavaksi arkipaidaksi, siistiksi työpaidaksi vai juhlapaidaksi? Tilanne ja tarve määrittävät sen, tuleeko paidan olla esim. hillityn juhlava vai saako se olla kuosiltaan rento ja persoonallinen. Klassisen valkoinen kauluspaita on pomminvarma valinta juhlaan kuin juhlaan, kun taas arki- ja työvaatetuksessa voi yleensä käyttää vapaammin värejä ja kuoseja. Oli tarve ja tilanne mikä tahansa, laadukkaista luonnonkuiduista, mm. puuvillasta, villasta ja pellavasta, valmistettuihin kauluspaitoihin kannattaa aina satsata, sillä ne eivät hiosta ja tuntuvat miellyttäviltä ihoa vasten.  Kun olet panostanut laatuun, viimeistään ensimmäisen pesun jälkeen kiität valintaasi, kun paita ei ole muuttunut muodottomaksi ja kankaan silitys on helppoa. (Psst! Kauluspaidan silitysohjeet voit lukaista täältä!)

Juhlapaidan valintaan vaikuttavat aina pukeutumisetiketit ja/tai juhlan pukukoodi, joista voit lukea tarkemmin täältä. Tai jos tarvitset kauluspaidan työkäyttöön, kannattaa lukaista työpaikan pukeutumisetikettejä käsittelevä postauksemme täältä.

Tarve ja tilanne määrittävät mm. kauluspaidan tyylin ja värin. Kuvan paidat ovat Eternan kauluspaitoja, jotka on valmistettu hienolaatuisesta 100% puuvillasta.

Mikä koko?

Kun tiedät, minkä tyylistä paitaa olet etsimässä, tulee seuraavaksi miettiä kauluspaidan koko. Sillä jotta paita istuisi täydellisesti, tulee kauluksen olla juuri oikeankokoinen. Jos et tiedä kauluksesi kokoa, eikä sinulla ole mahdollista mittauttaa sitä ammattilaisen toimesta, ota notkea mittanauha käteen ja mittaa kaulan ympärys siitä kohtaa, johon paidan kaulus oletettavasti asettuu. Kaulus on yleensä sopiva silloin, kun pari sormea mahtuu kauluksen ja kaulan väliin ylimmän napin ollessa kiinni, eikä se purista tai ahdista kantajaansa.

Oikean kauluksen koon voit selvittää ammattilaisen toimesta tai itse, notkean mittanauhan avulla.

Kaulus on yleensä oikeankokoinen silloin, kun kauluksen ja ihon väliin mahtuu kaksi sormea ylimmän napin ollessa kiinni.

Mikä malli?

Kun kauluksen koko on selvillä, tulee valita vartalollesi sopiva paitamalli. Kauluspaidan mittasuhteet ja mallit vaihtelevat aina merkeittäin, mutta yleensä jokaisella brändillä on istuvuudeltaan erilaisia paitoja, vartalonmyötäisistä ns. slim fit -malleista klassisiin, suoriin malleihin. Karkeasti voidaan sanoa, että mitä pidempi ja hoikempi vartalosi on, sitä slimmimpi malli yleensä sopii. Jos vartalostasi taas löytyy pehmeyttä ja pyöreyttä, kannattaa sovittelu aloittaa aina klassisista malleista, joihin ei ole tehty voimakkaita muoto-ompeleita.

Hyvin usein kauluspaitaan joudutaan tekemään pieniä muutostöitä, esim. saumojen sisäänottoja, jotta se istuisi kantajalleen parhaalla mahdollisella tavalla – jokainen vartalo kun on erilainen. Haastavimpia vartalomalleja ovat mm. sporttinen tiimalasi, jolloin hartiat ovat leveät, vyötärö kapea ja pakarat pyöreät. Tällöin täydellisesti istuvaa kauluspaitaa löytyy harvoin heti valmiina, vaan sen eteen joudutaan tekemään hieman muutostöitä. Tällöin kannattaa aina turvautua asiantuntevan myyjän apuun, joka osaa tehdä paitaan tarvittavat muokkaukset. Muutenkin, jos täydellisesti omaan kroppaan sopivaa kauluspaitaa on hankala löytää, on erittäin pätevä vaihtoehto täysin omien mittojen mukaan teetetty mittapaita.

Liikkeemme valikoimaan kuuluu mm. Eternan laadukkaat kauluspaidat, joista löytyy leikkauksiltaan eri vartalotyypeille sopivat super slim, slim fit, modern fit sekä comfort fit -paitamallit.

Paita on sopiva silloin, kun
 • kauluksen ja ihon väliin jää tilaa parin sormen verran ja se istuu kauniisti, eikä purista tai ahdista. Tällöin myös mahdollinen solmuke istuu kaulaan sopivan napakasti, eikä roiku rumasti.
 • olkapäiden saumat myötäilevät hartialinjaa.
 • nostaessasi kädet sivuille vyötärön molempiin sivusaumoihin jää tilaa muutaman sentin verran.
 • takasaumoihin jää sopivasti liikkumatilaa ja ne myötäilevät vartalonmuotoja, eikä paita pussita.
 • hiha laskeutuu kauniisti ranteen yli.

Kauluspaidan sivusaumoihin tulee jäädä muutaman sentin verran liikkumatilaa, jotta se ei kiristä vyötäröltä. Huom. Vaikka paitamalli olisi kapea slim fit, ei se koskaan tarkoita sitä, että paita saisi olla liian tiukka!

Myös takasaumohin tulee jäädä muutaman sentin verran tilaa, jotta kauluspaidan kanssa voi liikkua, eikä sen saumat venytä kangasta rumasti.

Oikeankokoinen ja -mallinen kauluspaita istuu kauniisti ja on kantajalleen mittasuhteiltaan sopiva. Kankaan leikkaukset myötäilevät vartalonmuotoja, mutta antavat silti tilaa liikkua.

Paita on liian pieni silloin, kun
 • kaulus puristaa ja ahdistaa.
 • paidan napit irvistävät ja kankaaseen tulee venymisryppyjä.
 • olkapäät korostuvat liikaa, eli hartialinjan leikkaus on liian kapea.
 • saumoihin ei jää luonnollista liikkumatilaa.
 • hiha ei ylety ranteeseen saakka.

Liian pieni paita puristaa, kiristää ja tekee paitaan venymisryppyjä.

Paita on liian suuri silloin, kun
 • kaulukseen muodostuu etukolmio, eikä se myötäile kaulaa, eli kaulus on liian löysä!
 • hartialeikkaus roikkuu olkapään yli.
 • saumoihin jää tilaa useita senttejä sekä vyötärölle, että etu- ja takasaumoihin, ja paita pussittaa.
 • se roikkuu päällä, eikä myötäile lainkaan vartalonmuotoja.
 • hiha laskeutuu peukalonivelen yli.

Liian suuri kauluspaita näyttää naapurilta lainatulta, eli ei hyvältä; se roikkuu, eikä myötäile kantajansa vartalonmuotoja, sillä saumoihin jää liikaa tilaa.

Täydellisesti istuva kauluspaita on ilo silmälle ja mielelle, ja pelastaa asukriiseiltä! Kauluspaita Eterna, itsesolmittava silkkinen rusetti Matex, sininen puku Cavaliere.

Mikä kauluspaita sopii sinulle, mikä on kauluksesi oikea koko? Autamme sinua mielellämme kaikissa miesten pukeutumiseen liittyvissä kysymyksissä. Liikkeemme valikoimasta löydät miesten laadukkaita kauluspaitoja Eternalta, Matexilta, Guide Londonilta sekä Petrifunilta – useissa eri malleissa, väreissä ja tyyleissä. Kaikki tarvittavat mittamuutokset kaikkiin vaatteisiin, myös kauluspaitoihin, teemme omassa ompelimossamme, oman vaatturimme toimesta.

Tervetuloa kauluspaitaostoksille!