Vaatekaapin klassikko: valkoinen kauluspaita

In Juhlapukeutuminen, Miesten pukeutuminen by Harri Pii

Vaikka pukeutumisen trendit muuttuvat, klassikot säilyvät vuodesta toiseen. Eräs sellainen vaate, joka tulisi löytyä jokaisen miehen (sekä naisen) vaatekaapista, on tyylikäs ja ajaton, valkoinen kauluspaita. Joten hyvät lukijat, sen esittelemme teille tällä kertaa.

Valkoinen kauluspaita on ajaton klassikko! Paita ja puku Sand, taskuliina Amanda Christensen.

Monelle voi tulla yllätyksenä, että ennen 1900-lukua kauluspaita oli alusvaate, eikä sitä ollut suotavaa näytellä ulkopuolisille kuin hienovaraisesti mansettien tai kauluksen muodossa. Kauluspaidan malli on säilynyt 1700-luvulta asti hyvin pitkälti samana hihoineen, kauluksineen ja miehustoineen, vaikkakin ensimmäiset kauluspaidat olivat kaikkea muuta kuin tyköistuvia; sama paita istui lähes joka vartalolle ja hihojen oikea pituus saatiin hihastimilla. Paidan materiaalit, valmistustapa sekä yksityiskohdat, kuten kauluksen koko ja malli, ovat sen sijaan muuttuneet ajan hengen mukaisesti.

1800-luvulle saakka valkoinen paita oli merkki varallisuudesta; hienosto käytti käsin tehtyjä valkoisia kauluspaitoja, kun taas työläiset kulkivat värillisissä paidoissa. Paitojen pesu oli tuolloin hyvin haastavaa ja työlästä, joten samaa (likaista) paitaa saatettiin käyttää useita päiviä, vain irtokauluksia sekä -mansetteja vaihdettiin. 1800-luvun lopulla yhä useammalla oli varaa pukeutua valkoiseen kauluspaitaan, kun niiden pääasiallinen valmistus siirtyi tehtaisiin. 1950-luvulla paidan merkitys muuttui olennaisesti aluspaidasta päällysvaatteeksi ja sen käyttö monipuolistui.

Musta-valkoisuus on ajaton väriyhdistelmä. Musta solmio valkoisen paidan kanssa on särmä ja pikantti duo silloin tällöin käytettynä; yleensä sileäpintainen ja kuositon musta solmio puetaan surutilaisuuksiin. Anttonin paita Sand, solmio Amanda Christensen, housut Alberto, vyö Saddler, kengät Sand.

Satsaa laatuun!

Suosittelemme, että vaatekaapistasi löytyvä klassikko olisi materiaaliltaan laadukas ja istuva, jotta saat siitä maksimaalisen ilon ja hyödyn juuri silloin, kun tarvitset pomminvarman asun arkeen tai juhlaan.

Stentsrömsin valkoinen kauluspaita kuuluu 1899-sarjaan ja on superlaadukas; puuvilla on todella pehmeää, amerikkalaista pimacotton -laatua ja sitä kutsutaan myös ”cashmerepuuvillaksi”. Tästä näet esittelyvideon tästä upeasta paitasarjasta.

Stenströmsin 1899-sarjan paidan leikkaus ja yksityiskohdat on suunniteltu erittäin tarkkaan ja huolella, oikeiden ammattilaisten toimesta.

Laadun tunnistaa paidan materiaalista, viimeistellyistä yksityiskohdista ja leikkauksesta. 100% korkealuokkaista puuvillaa oleva paita on käyttöominaisuuksiltaan ja kestoltaan ykkönen, joskin ripaus joustoa elastaanin muodossa voi olla joskus tarpeellista. Hyvälaatuinen puuvillakangas ei rypisty käytössä ja malli kestää pesua kerrasta toiseen: usein huonolaatuinen paita paljastuu jo ensimmäisen pesun jälkeen, jolloin sitä on lähes mahdotonta silittää entiseen muotoonsa.

Sandin valkoinen paita on saanut pientä piristystä sinisävyisistä yksityiskohdista.

Valkoisen kauluspaidan trendikkäitä muunnelmia ilmaantuu sesongista toiseen, vaikkakin klassinen malli on ja pysyy. Paidan malleja on myös runsaasti ja viime aikojen muoti on suosinut hyvinkin ihonmyötäisiä ja slimmejä malleja. Muodista viis – tärkeintä on, että paita myötäilee kantajansa vartalonmuotoja hänelle sopivalla tavalla. Istuvan paidan löytäminen voi joskus vaatia pieniä muutoksia ompelijan toimesta – ja nehän meillä näppärästi onnistuu omassa ompelimossamme, niin kuin kaikki muutkin tarvittavat muutostyöt.

Stenströmsin paita grafiitin harmailla kontrasteilla.

Valkoinen ja hillitty sinikukkakuvio on hienostunut yhdistelmä. Paita Stenströms.

100+1 käyttötarkoitusta

Valkoinen kauluspaita on siis aina ajankohtainen, se ei petä koskaan ja asua sen ympärillä voi muunnella loputtomasti. Se kuuluu olennaisesti juhlapukeutumiseen silloin, kun pukukoodiksi on määrätty juhlapukuMutta se on aina raikas ja varma valinta kaikkiin juhlallisuuksiin tai mihin tahansa tilanteisiin, puvun kuin puvun kaveriksi.

Anttonin tummansininen puku ja paita Sand, kengät Oscar Jacobson.

Tummansininen antaa hienostuneen kontrastin tyylikkäälle musta-valkoiselle asukokonaisuudelle. Paita Stenströms, puku Cavaliere, rusetti ja taskuliina Matex.

Valkoinen kauluspaita on myös loistava valinta siistiin työpukeutumiseen tai smart casual-lookiin; yhdistä paita pikkutakin ja puuvillahousujen kanssa ja olet trendikkään tyylikäs. Valkoinen sopii kaikenlaisten asusteiden ja värien rinnalle.

Kuvissa oleva Anttonin paita Sand. Vasemman puoleinen asukokonaisuus: harmaa irtotakki Oscar Jacobson, housut Alberto, vyö Saddler. Asu oikealla: sininen irtotakki Cavaliere, housut Gabba, vyö Saddler ja kengät Oscar Jacobson.

Valkoisella kauluspaidalla voit loihtia myös tyylikkään arkilookin; yhdistä se rennosti farkkujen, siistin vyön sekä kenkien kanssa ja asu on rennon siisti.

Anttonin paita Sand, neule Stenströms, farkut Gabba, vyö Saddler ja kengät Oscar Jacobson.

Rennon siisti arkilook!

Viileämpien kelien aikaan kauluspaita sopii loistavasti villatakin tai neuleen alla pidettäväksi. Kun paita on luonnonkuiduista valmistettu, kuten puuvillaa, se ei hiosta paksunkaan neuleen alla.

Kaikissa kuvissa kauluspaita Sand, farkut Gabba ja kengät Oscar Jacobson. Harmaa neule Gabba, sininen neule Lacoste ja ruskea neuletakki Stenströms, kaulaliina Amanda Christensen.

Hoida ja huolla oikein!

Jotta kauluspaita säilyy käytössä hyvänä, tulee sitä hoitaa ja huoltaa oikein. Pese kauluspaita aina käyttöohjeen mukaan; valkoinen pestään vain muiden valkoisten kanssa! Pahimmat tahrat kannattaa poistattaa aina ammattitaitoisessa pesulassa. Kuivaa kauluspaita hengarissa ja silitä se mielellään heti pesun jälkeen, jolloin mahdolliset rypyt oikenevat parhaiten. Säilytä paita vaatekaapissa hengarissa roikkuen, ei kuitenkaan liian ahtaasti muiden vaatteiden kanssa, jotta vältyt ”ummehtuneelta” tuoksulta sekä uusilta rypyiltä – näin paita on aina valmis käyttöön! Ajan myötä kellertäväksi muuttunut valkoinen kauluspaita voidaan yrittää valkaista kloorilla tai ruokasoodalla.

Kauluspaidat tulisi säilyttää hengarissa vapaasti roikkuen. Valkoinen kuosillinen kauluspaita Sand.

Mies, tarvitsetko asua juhlaan tai laadukasta vaatetta arkeen? Tervetuloa meille Aaron’siin katsastamaan tammikuun ale-valikoima ja tekemään hyviä löytöjä. Olemme palveleva, miesten pukeutumisen asiantuntijaliike ja asiakkaidemme tyytyväisyys on meille ensisijaisen tärkeää.

Lämpimästi tervetuloa!