Mies, hallitsetko pukeutumisetiketit töissä?

In Pukeutumisetiketti, Työpukeutuminen, Vinkit & ohjeet by Harri Pii

Me suomalaiset olemme tunnetusti vaatimatonta kansaa, joka näkyy mm. siinä, että meillä on paha tapa alipukeutua eri tilaisuuksiin, niin juhliin kuin myös työpaikalle. Työelämässä oman työpaikan pukeutumiskulttuuri määrittelee pitkälti sen, kuinka olisi suotavaa pukeutua – useilla aloilla pukeutuminen voi olla hyvinkin tarkkaan määrättyä, kun taas toisilla aloilla siihen ei juuri puututa. Oma lukunsa ovat myös ne alat, joissa ulkopuolelta säädetyt normit mm. työturvallisuuslait määrittelevät täysin työpukeutumisen, jolloin välttyy työaamujen pukeutumiskriiseiltä.

Usein kuitenkin liike-elämän aloilla ja toimistotöissä työntekijän on itse osattava pukeutua työn vaatimalla tavalla, joka ei suinkaan ole aina helppoa. Aivan liian monet myös vähättelevät pukeutumisen merkitystä. Siisti työpukeutuminen tuo itsevarmuutta, mutta se on aina myös huomionosoitus muita kanssaihmisiä ja työkavereita kohtaan, sekä merkki siitä, että arvostaa itseään ja omaa työtään. Joten, ethän koskaan vähättele sen merkitystä!

Seuraavaksi esittelemme teille yleisimmät siistissä sisätyössä esiintyvät pukukoodit, joita ovat casual, smart casual, business casual & business + ohjeet, joilla onnistut ottamaan pukeutumisetiketit haltuun myös omalla työpaikallasi.

Casual

Casual tarkoittaa siistiä ja rentoa, mutta kuitenkin tyylikästä asukokonaisuutta; se sopii vapaa-ajan pukeutumiseen tai siistiin sisätyöhön silloin, kun työpaikalla ei ole määritelty erityisiä pukeutumissääntöjä, eikä tarvetta edustamiselle ole esimerkiksi tärkeissä kokouksissa tai asiakastapaamisissa. Miesten casual-asu voi olla esimerksi:

  • siistit farkut tai suorat puuvillahousut + kauluspaita tai muu siisti paita/neule + asialliset, siistit kengät ja muut asusteet.

Casual-pukeutumisen raamit ovat häilyvät ja ne mahdollistavat oman tyylin toteuttamisen hyvinkin vapaasti. Tärkeää kuitenkin on, että asukokonaisuus on hallittu, siisti ja tyylikäs.

Vaikka casual-asu on rento, tulee sen olla kokonaisuutena siisti. Erkin kauluspaita Petrifun, puuvillahousut Meyer, pusakka Erla of Sweden, puuvilla-pellava-päähine Stetson, nahkavyö Saddler, nahkakengät PBO.

Klassinen ja laadukas kauluspaita on monikäyttöinen vaate ja se sopii mm. rentoon & siistiin työpukeutumiseen. Kaulupaita Petrifun, puuvillahousut Meyer, pusakka Erla of Sweden, päähine Stetson, nahkavyö Saddler.

Stetsonin puuvilla-pellava-päähine tuo casualiin asuun rentoa tyylikkyyttä.

Smart casual / business casual

Smart casual tarkoittaa casualia siistimpää ja muodollisempaa pukeutumista; se sopii rentoihin juhlallisuuksiin ja epävirallisiin edustustilaisuuksiin. Smart casual sopii työpukeutumiseen silloin, kun työnkuva vaatii siistiä ja edustavaa pukeutumista, mutta ei kuitenkaan vielä virallista pukukoodia. Miesten smart casual – asu voi olla esimerkiksi:

  • siistit suorat housut + kauluspaita (solmukkeella tai ilman) tai siisti neule + irtotakki + asialliset siistit kengät ja asusteet
  • arkipuku + kauluspaita (solmukkeella tai ilman) + asialliset siistit kengät ja asusteet

Smart casual-pukeutumisessa ei suositella koskaan farkut + pikkutakki yhdistelmää, joka sopii paremmin arkiseen casual-pukeutumiseen.

Nykyään puhutaan myös business casual – tyylistä, joka on käytännössä hyvin lähellä smart casual- pukeutumista; business casualissa asu on rakennettu smart casualin tavoin, mutta kokonaisuuden tulee olla värien, kuosien ja yksityiskohtien suhteen vielä astetta siistimpi ja skarpimpi, olematta kuitenkaan vielä tiukan ja virallisen pukukoodin mukainen.

Tyylikäs smart casual -asu, joka muuntautuu business casualiksi esimerkiksi vaihtamalla kaulaan skarpin solmion. Erkin kauluspaita Petrifun, irtotakki ja suorat housut Kaleva, ascot ja taskuliina Matex, nahkakengät PBO.

Ascot on rento solmuke, joka sopii epävirallisiin juhlallisuuksiin tai smart casual-asuun. Jos työpaikan ilmapiiri ja pukeutumiskulttuuri sallivat, voi pukeutumiseensa tuoda personallisuutta värikkäillä asusteilla.

Samaan aikaan klassinen ja supertrendikäs asu pirteillä yksityiskohdilla varustettuna. Olkaimet Helsingin Olkain.

Business

Business-pukeutuminen tarkoittaa nimensä mukaisesti työpukeutumista, jossa työnkuva vaatii virallista ja muodollista pukeutumista. Usein tietyillä aloilla, mm. pankeissa, lakitoimistoissa tai muilla liike-elämän työpaikoilla työntekijöiltä vaaditaan konservatiivista business-lookia. Virallinen business-asu on myös aina varma valinta tärkeisiin kokouksiin tai sopimusneuvotteluihin, jolloin tulee olla uskottava ja välttää alipukeutumista. Business-asu tarkoittaa:

  • puku/tumma puku + hieno kauluspaita + solmio + tyylikkäät nahkakengät + siistit pukusukat ja muut asusteet

Business-pukeutumisessa on aina turvallista nojautua klassisiin materiaaleihin ja kuoseihin, mutta jos työpaikan pukeutumiskulttuuri ja ilmapiiri sallivat, voi asusteilla tuoda puketumiseensa persoonallisuutta esimerkiksi hillittyjen värien ja/tai kuosien avulla.

Tyylikäs business-look; 100% villapuku Kaleva, kauluspaita Petrifun, solmio ja taskuliina Stenströms, nahkakengät PBO.

Klassinen business-asu pirteillä asusteilla näyttää raikkaalta. Villapuku Kaleva, puuvillainen kauluspaita Petrifun, silkkiset solmio ja taskuliina Stenströms.

Meiltä Aaron’silta löydät takuulla tyylikkäät ja laadukkaat asut työpukeutumiseen.

+ Pari hyödyllistä vinkkiä työpukeutumiseen…

  • Pidäthän huolta, että työasusi on aina puhdas ja hyväntuoksuinen, eli puhdista & huolla vaatteesi tarpeeksi usein. Laatimamme vaatteiden huollon pikaopas löytyy täältä.
  • Ei ole suositeltavaa pitää montaa päivää peräkkäin samaa asua, joten kannattaa hankkia useampi siisti asukokonaisuus; rakenna vaatekaappisi perusta klassisista ja laadukkaista vaatekappaleista, joita on helppo yhdistellä keskenään.
  • Panosta siisteihin ja laadukkaisiin, mieluiten nahkaisiin työkenkiin, jotta säästyt hiertymiltä ja vartalon virheasennoilta. Ja huom. muistathan, että varpaat paljastavat sandaalit sopivat rannalle, mutta ei koskaan töihin! Lue postauksemme laadukkaiden kenkien valinnasta täältä.
  • Jos et ole varma kuinka tulisi pukeutua, on aina turvallisempi valinta pukeutua hieman yli, kuin löytää itsensä kiusallisesta tilanteesta alipukeutuneena – sillä vaikka et itse huomaisikaan alipukeutumista, usein kanssaihmiset kyllä huomaavat, vaikka eivät siitä mainitsisikaan. Asua on aina helpompi keventää jälkeenpäin, esimerkiksi riisumalla solmio, pikkutakki tms.

Mies, jos kaipaat edustavia, laadukkaita ja siistejä työvaatteita, löydät ne meiltä Aaron’silta hyvän palvelun kera – TERVETULOA!

P.S Kiitos postauksemme tyylikkäälle mallille, Erkki Pihlille!