Älä tingi hyvistä kengistä!

In Miesten kengät by Harri Pii

Joulu on juhlittu ja vuosi vaihtunut uusine kujeineen – heti kärkeen Aaron’sin väki toivottaakin teille oikein hyvää uutta vuotta, arvoisat blogimme lukijat! Iloksemme saimme tänne Keski-Suomeen valkoisen joulun ja tämän jälkeen lunta onkin tullut lisää runsain määrin. Talvi on näyttänyt eri muotojaan myös koko Suomen pituudella tarkasteltuna; Etelässä on ollut märkää ja loskaa, Pohjoisessa paukkuvat pakkaset. Suomen neljä vuodenaikaa suovat meille upeita mahdollisuuksia mm. eri talviharrastuksien parissa sekä visuaalisia elämyksiä, ollen myös maamme tärkeä matkailuvaltti. Alati vaihtuvat säät tuovat kuitenkin omat haasteensa mm. pukeutumisen suhteen; Suomessa ei pärjää parin kelin vaatekerralla, vaan pukeutuminen niin siistiin sisätyöhön kuin sujuvaan joka sään ulkoiluun vaatii omat vaatetuksensa – ja jalkineensa.

Kamikin nahkaiset nilkkurit ovat monen sään kengät; ne ovat vedenpitävät, lämpimät, pitäväpohjaiset ja vieläpä tyylikkäät. Ja iso plussa antibakteerisesta vuoresta.

Kengillä on pukeutumisessa iso rooli ja ne ovat tärkeä ulkoinen tekijä, jolla voimme vaikuttaa jalkojemme ja koko muun tukielimistön hyvinvointiin. Hyvä kenkä on valittu myös sääolosuhteet huomioiden; sileäpohjaiset tennarit ja jäiset pihamaat eivät ole koskaan suositeltava parivaljakko. Kengän tehtävänä on suojata, toimia iskunvaimentimena ja tukea jalkaterän asentoa, joten jos kenkä hiertää, puristaa tai aiheuttaa kipuja, on se vääränmallinen ja poistettava käytöstä. Huono kenkä estää jalkojen normaalia askellusta sekä toimintaa, ja voi pahimmillaan aiheuttaa elinikäisiä tukielinvaivoja. Älä siis koskaan tingi hyvistä kengistä, olit sitten ulkoilemassa, töissä tai juhlimassa.

PBO:lta löytyy tyylikkäitä nahkaisia kävelykenkiä, niin arkeen kuin juhlaan.

Mitkä sitten ovat hyvän kengän kriteerit? Lue seuraavat vinkit, niin vältyt hutiostoksilta kenkien suhteen.

1. Valittu käyttötarkoituksen mukaan

Kengän valinnassa huomioi aina käyttötarkoitus; tuleeko kengillä pystyä seisomaan aamusta iltaan, tarvitaanko ne tyylikkääseen ja siistiin sisäkäyttöön, vaatiiko tilanne pukukoodin mukaista juhlakenkää, vai onko kenkä kenties ulkoilua tai urheilemista varten.

Smokin ja frakin kanssa käytetään kiiltonahkaisia kenkiä. Kengät Lund.

Riippuen työnkuvasta, työkengäksi voidaan vaatia tyylikäs ja siisti nahkakenkä tai työturvallisuuslakien velvoittama turvakenkä – tai jotain niiden väliltä. Juhlatilaisuuksiin tulisi valita siisti, juhlava kenkä. Eri urheiluharrastukset tarvitsevat myös omat, lajityypilliset kenkänsä. Jokaiseen tilanteeseen tulisikin valita aina käyttötarkoituksenmukaiset jalkineet ja sääolosuhteiden pakosta moni suomalainen tarvitsee useamman kenkäparin kuin esimerkiksi etelä-eurooppalainen kulkija.

Kamikin kengät sopivat sekä siistiin pukeutumiseen, että kaupunkiulkoiluun. Pasin takki Barbour, neule Monte Carlo, päähine ja käsineet Stetson, housut Meyer, kaulahuivi Matex.

Kamikin kengät on vedenpitävää nahkaa, niissä on pitävä kumipohja ja vuori on antibakteerinen, pitäen pahat hajut loitolla. Mallia löytyy kahdessa eri ruskean sävyssä.

Nämä Kamikin ”duck boots” -kengät on kuin tehty loskakeleille tai vaikkapa vesilammikoissa hyppelyyn. Anttonin 100% merinovillapipo ja nahkahanskat Stetson, kevytuntsikka Barbour, paita Stenströms, housut Alberto.

Kenkä on täysin vedenpitävä, todella kevyt, lämmin ja vuori antibakteerinen, estäen epämiellyttävien hajujen muodostumista.

2. Kenkä on tukeva

Oli kenkä mihin käyttöön tahansa, tulee sen olla tukeva jalassa. Kengän kantatappi, eli kantapäätä ympäröivä kengän osa, tulee olla jäykempi kuin kengän etuosa ja sivuilta puristettaessa se saa antaa vain vähän periksi. Kengässä tulee olla myös tukeva pohja. Voit testata pohjarakenteen tukevuutta taivuttamalla kenkää pituussuunnassa ja jos se taipuu vain päkiän kohdalta, ei kantapäästä tai sen etupuolelta, on pohja riittävän tukeva. Hyvä kenkä taipuu myös vain vähän ns. tiskirättiotteella testattuna eli on rakenteeltaan kiertojäykkä. Löysä kenkä ei tue jalkaa.

Nahkaiset tyylikkäät nilkkurit Barbour.

Barbourin tunnistaa ruutukuosista, sekä persoonallisista ja huolellisesti työstetyistä yksityiskohdista.

3. Valittu juuri sinulle

Hyvä kenkä tuntuu heti hyvältä jalassa. Kenkää sovittaessa sillä tulee kävellä reilusti, jotta tuntee, jos varpaat jäävät liian ahtaalle; käyntivaraa varpaille tulisi jäädä 1-1,5 cm pisimmän varpaan kärjestä mitattuna. Kengän tulee olla myös päkiän ja varpaiden kohdalta riittävän leveä, sillä jalkojen kaaret laskeutuvat askeltaessa. Hyvä kiinnitysmekanismi on myös suotavaa, jotta saat säädettyä kengät omaan jalkaasi istuviksi. Hyvä vuorokaudenaika ostaa kengät on yleensä iltapäivän puolella, sillä jalat tuppaavat turpoamaan päivän mittaan. Tällöin ei tule ostettua ainakaan liian pieniä kenkiä.

Liikkeestämme löytyy useita erilaisia mustia nahkakenkiä. Kengät vasemmalta Sand, Sand, PBO, PBO, Playboy, Sand. Alhaalla kengät Sandin.

Kengän valinta on myös tärkeä tyyliseikka ja sillä voi korostaa omaa persoonaa muun pukeutumisen kanssa. Klassiset mallit toimivat vuodesta toiseen ja ne on helppo yhdistellä eri vaatteiden kanssa. Mutta jos tyylisi kaipaa enemmän potkua, Aaron’silta löytyy kenkävaihtoehtoja myös sinulle.

Harrilla kuvissa sama Cavalieren puku, mutta eri kengillä ja asusteilla saadaan vaihtelua kokonaisuuteen. Mustat kengät Sand, ruskeat kengät Oscar Jacobson, nahkavyöt Saddler, solmio ja taskuliinat Amanda Christensen,

PBO:lta löytyy upeita nahkanilkkureita myös värien ystäville.

4. Huomioi laatu ja materiaali

Tutki kenkää tarkoin ennen ostopäätöstä. Hyvä kenkä on valmistettu laadukkaasta materiaalista, saumat työstetty huolellisesti ja pohja liimattu tai ommeltu tukevasti. Paras kävelykengän materiaali on nahkaa eikä keinokuitua; nahka hengittää, imee kosteutta, on kestävä käytössä sekä muotoutuu hyvin jalkaan. Mitä enemmän kengässä on keinomateriaalia, sitä hiostavampi se on kesäkeleillä ja koleampi talvella, keinonahka myös turpoaa kostuessaan. Täysnahkainen kenkä onkin käyttömukavuudeltaan ja kestoltaan ylivoimainen ykkönen! Paras kengän pohjamateriaali on nahka sekä luonnonkumi, joka eristää hyvin lämpöä ja on pitävä myös liukkailla keleillä.

Italiassa valmistetut Oscar Jacobsonin kengät ovat kokonaan nahkaa, vuorta ja pohjia myöten. Nämä kengät ovat todella laadukkaat!

Tästä voit lukea Kuningaskuluttajan loistavan jutun, jossa suutari Matti Marjamaa esittelee hyvän kengän kriteerejä.

Hyödyllisiä käyttövinkkejä!

Samoilla kengillä ei suositella käveltävän montaa päivään putkeen, vaan kengille tulisi suoda vapaapäiviä. Tällöin ne kestävät käytössä pidempään ja säilyttävät tukevuutensa. Kengissä olisi suositeltavaa käyttää käyttötarkoituksenmukaisia irtopohjallisia, jotka keräävät kosteutta ja/tai pitävät jalat lämpiminä. Pohjalliset olisi hyvä irroittaa jokaisen käytön jälkeen, jolloin kenkä pääsee hengittämään ja päivän aikana kertynyt kosteus haihtumaan pois. Tämä estää myös epämiellyttävien hajujen muodostumista. Säilytä kenkiä aina siististi, kuivassa huoneenlämmössä – kostea varasto ei ole kenkien säilytyspaikka!

PBO:n upeilla yksityiskohdilla vartustetut tummanruskeat nahkakengät. Solmio Matex, farkut Alberto.

Kenkiä tulisi huoltaa ja hoitaa säännöllisesti. Riippuen kengän materiaalista, eri pinnoille löytyy omat hoito-, puhdistus- ja suojaustuotteensa. Nahkakenkää ei voi hoitaa liikaa, vaan huolellinen rasvaus pitää sen pinnan joustavana ja siistinä. Hyvä suutari on laadukkaan nahkakengän paras kaveri, joka voi tarpeen mukaan fiksailla pieniä kulumia, mm. paikkailla kuluneita saumoja ja uusia korkolappuja.

Barbourin nahkakenkien hoitosetti sisältää harjan, puhdistusliinan- ja sienen, kenkälusikan sekä nahkarasvan.

Liikkeestämme löytyy loistava kattaus miesten tyylikkäitä, nahkaisia, sekä klassisia että persoonallisia ja takuulaadukkaita kävelykenkiä – niin arkeen, töihin sekä juhlaan. Meiltä löytyy myös laadukkaita malleja ulkoiluun ja vaativampiin sääolosuhteisiin. Hankimme myyntiin vain pieniä eriä ja tuotteiden vaihtuvuus on suuri, joten suosittelemme vierailemaan liikkeessämme usein.

Tervetuloa katsastamaan Aaron’sin kenkävalikoima!