Juhlamieltä kravatilla!

In Juhlapukeutuminen, Miesten asusteet, Vinkit & ohjeet by Harri Pii

Kuluva vuosi päättyy loppuvuoden juhlallisuuksiin. Viikon kuluttua saapuva joulu on monelle rauhoittumisen ja lepäämisen juhla, kun taas toisille joulun pyhinäkin on parempi pistää jalalla koreaksi ”tapanin tansseissa” tai muissa kekkereissä. Parin viikon kuluttua vaihtuu vuosi ja on aika ottaa vastaan tuleva vuosi 2018. Olit sitten rauhaa rakastava tyyppi tai hän, jolla tanssijalka alkaa vipattaa pyhien lähestyessä, omaa juhlafiilistä voit aina kohottaa solmimalla kaulaasi tyylikkään solmukkeen, kuten esimerkiksi kravatin – olit sitten kotona tai ystävien seurassa.

Jouluisen sävyiset kravatit ovat 100% silkkiä; Matex ja Amanda Christensen. Kauluspaita Sand.

Kravatti ei ole enää vain herrojen asuste, vaan ihan jokainen voi laittaa sen kaulaa koristamaan. Näin ei ole aina ollut, sillä kravatin historiaa tarkastellessa se on symboloinut juurikin herrakansan arvoasemaa ja eri yhteisöihin kuulumista. Ihminen on kautta aikojen käyttänyt kaulavaatteita suojautuakseen säältä, mutta myös koristautumista varten; todistettavasti jo muinaiset roomalaiset sotilaat käyttivät kaulassaan focaletta ja Kiinan Qin Shih Huangin valtakunnan aikaiset terrakottasotilaat pukivat kaulaansa kiedotun kangasliinan. Nykyisen kravatin edeltäjä on lähtöisin 1600-luvulta, kun Ranskan palkkaamat kroatialaiset palkkasoturit erottautuivat sitomalla kaulaansa pienet punaiset asusteet. Nimi ”cravat” tuleekin ranskankielen sanasta ”la croate”. Myöhemmin Ranskan kuningas Ludvig XIV mieltyi kroatialaisten sotilaiden asusteisiin ja kehitti ylimystölle oman pitsikravatin, joka taas loi perustan sadoille uusille kaula-asusteille. 1920-luvulla kravatin käyttö yleistyi, kun James Langsdorf leikkasi ja kaavoitti nykypäivänäkin käytössä olevan solmiomallin, myi idean ympäri maailman ja rikastui.

Kravatti eli solmio on näyttävä asuste! Solmio Amanda Christensen, kauluspaita Stenströms, puku Kaleva, villakangastakki Sand.

Valitse kravatti tilanteen mukaan

Kravatin muoto, materiaali, värit, kuviot, pituudet ja solmimistavat ovat aina kuvastaneet yhteiskuntaa, muun pukeutumismuodin kanssa. Kravatti kuuluu solmukkeisiin – muita yleisesti tunnettuja solmukkeita ovat rusetti, ascot ja plastron. Kravatti, eli solmio, puetaan kauluspaidan kanssa ja muiden solmukkeiden tavoin se kruunaa juhlapukeutumisen.

Jos juhlan pukukoodi on juhlapuku ja frakin sijasta pukeudutaan mustaa pukuun, tulee sen kanssa valita valkoinen kauluspaita ja juhlahopeinen solmio. Jos juhlapukeutuminen on vapaampaa ja juhlan luonne sen sallii, voi huoletta valita muuhun asukokonaisuuteen sopivan, persoonallisen kravaatin. Kravaatti tuo aina lisäryhtiä pukeutumiseen, sillä voi tuoda piristystä muuhun asuun ja mikä onkin ilahduttavaa, sitä tapaa nykyisin tyylitietoisten kaulasta myös epävirallisemmissa tilaisuuksissa sekä työpukeutumisessa.

Harrin musta puku Oscar Jacobson, kauluspaita Stenströms, juhlahopeinen solmio Matex, taskuliina Amanda Christensen.

Juhlavan hopeiset solmiot Matex.

Liikkeessämme on runsas valikoima laadukkaita, 100% silkkisiä kravaatteja, eri leveyksillä, kuoseilla ja väreillä.

Hyvä kravatti on valmistettu luonnonkuiduista; laadukas silkki, villa, puuvilla ja pellava ovat hienostuneita materiaaleja ja ihanteellisia käytössä. Sen sijaan keinokuidut tuppaavat hiostamaan niskaa.

Treenaa solmut haltuun!

Moni jättää kravaatin kaulastaan sen tähden, että sen solmun tekeminen koetaan haastavaksi. Solmion solmut vaativatkin hieman harjoittelua, jotta solmusta saa napakan ja siistin, ja että kravatti jää oikean mittaiseksi.

Talvipukeutumisessa solmio sopii loistavasti kauluspaidan ja neuleen kanssa. Solmun tekeminen vaatii aina treeniä, mutta harjoittelu tekee mestarin myös tässä lajissa.

Solmuja on olemassa useita kymmeniä erilaisia, mutta karkeasti voisi sanoa, että kahdella pärjää jo hyvin pitkälle; englantilainen solmu eli ”Four-in-hand” sekä ranskalainen solmu eli ”Full Windsor” ovat hyvin yleisesti käytettyjä solmuja. Englantilainen solmu (alhaalla vas.) on hyvin suosittu, kapea ja hieman epäsymmetrinen solmu, joka on helppo tehdä. Ranskalainen solmu (alhaalla oik.) vaatii jo hieman enemmän sorminäppäryyttä, se on näyttävämpi, leveämpi ja symmetrinen, sopien parhaiten avaran kauluksen kanssa käytettäväksi.

Vasemmalla englantilainen ja oikealla ranskalainen solmu. Kravatti Amanda Christensen, paita Stenströms, irtotakki Cavaliere.

Näin teet englantilaisen solmun: 1.Aseta solmio kuvan mukaisesti, leveä pää kapean yli vasemmalle puolelle. Kapean puolen pitäisi yltää napasi tasolle. Liikuta vain leveää päätä solmua tehdessäsi. 2. Käännä leveä pää kapean puolen alapuolelta oikealle 3. Käännä leveä pää kapean puolen yläpuolelta vasemmalle 5. Pujota leveä pää tekemäsi lenkin lävitse 6. Kiristä solmio – solmu on valmis!

Näin teet ranskalaisen solmun: 1. Aseta solmion leveä pää kuvan mukaisesti, viemällä se kapean puolen yli oikealle. Kapean puolen pitäisi yltää suurinpiirtein napasi tasolle. 2. Vedä alakautta leveä pää lenkistä läpi ylös 3. Vie leveä pää alas vasemmalle 4. Käännä leveä pää vasemmalle solmun alapuolelta, jolloin solmio on nurinpäin 5. Vie leveä pää ylös 6. Vie leveä pää lenkistä läpi oikealle, jolloin solmion pää on nurinpäin 7. Vie leveä pää kapean pään yli vasemmalle 8. Vie solmio ylös solmion takapuolelta 9. Pujota leveä pää alas solmun etupuolella olevasta lenkistä 10. Kiristä solmio – solmu on valmis!

Kun nämä kaksi solmumallia ovat hallussa, voi alkaa treenailla myös haastavampien ja persoonallisempien solmujen tekoa. Tästä linkistä pääset Ties.com:in sivuille, jossa on ohjeistettu kuvin ja videoin runsaasti eri solmumalleja. Joten ei muuta kuin harjoittelemaan!

Hieman harvinaisempia, persoonallisia solmuja, joilla erotut eduksesi ja piristät päivääsi.

Hyvä mitta solmiolle on puoleen väliin vyön solkea tai juuri sen yläpuolelle. Liian pitkä tai lyhyt solmio ei kuulu tälle vuosikymmenelle.

Säilytäthän solmion oikein, vapaasti riippuen ja valolta suojassa, jolloin se säilyy hyvänä ja siitä riittää iloa vuosiksi eteenpäin. Ethän koskaan jätä solmua kravattiin käytön jälkeen, jotta siihen ei jää epäsiistiä ryppyä. Jos solmio likaantuu käytössä, älä koskaan yritä pestä sitä itse, vaan vie se aina ammattitaitoiseen pesulaan puhdistettavaksi.

Kudotut solmiot ovat olleet muodissa jo hetken aikaa, niillä saa luotua trendikkään omaperäisen lookin. Anttonin solmio Amanda Christensen, neule Lacoste, housut Alberto.

Vihreän sävyiset solmiot Amanda Christensen ja violettiraidallinen kauluspaita Stenströms.

Saisiko olla paisleyta, kukkaa vai raitaa?

Tervetuloa Aaron’siin katsastamaan kaupungin paras solmiovalikoima, yhdessä ammattitaitoisen ja palvelevan henkilökuntamme kanssa – jos sopivaa yksilöä ei löydy heti hyllystä, tilaamme tai teetämme sen sinulle. Autamme myös mielellämme, jos tarvitset apua kravaattisolmujen kanssa.

Blogi jää pienelle joulutauolle, mutta palaamme blogitekstien pariin heti uuden vuoden jälkeen.

KOKO AARON’SIN VÄKI TOIVOTTAA TEILLE KAIKILLE RAUHALLISTA JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2018!