Piinapenkissä!

In Miesten pukeutuminen by Harri Pii

Blogimme kautta olemme jakaneet tietämystämme miesten muodista ja tyylikkäästä pukeutumisesta jo yli vuoden ajan. Yrittäjä itse on kotikaupungissaan Jyväskylässä jo tuttu näky – onhan hän syntynyt ja kasvanut vain kivenheiton päässä Aaron’sin liikkeestä. Sen sijaan monelle blogimme lukijalle herra on varmasti vielä täysi mysteeri, joten yksivuotisen blogitaipaleen kunniaksi Harri Pii istuutui piinapenkkiin ja paljasti mm. mikä hän on miehiään, kuinka asiakasta palvellaan hyvin, ja onko pukeutuminen hänen mielestään vakava asia.

1. Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Harri Pii, 44-vuotias mies Jyväskylän keskustasta. Matkani varrella olen viettänyt aikaa Puistotorin leikkipuistossa, Tapiolan tarhassa, Puistokoulussa, Cygnaeuksen ala-asteella, Kesyn yläasteella, K-S Keskusammattikoulussa ja Lyseon iltalukiossa. En siis ole päässyt kovinkaan pitkälle omalta hiekkalaatikoltani!

2. Mikä on elämän tarkoitus?

Olen aina halunnut auttaa muita ja samalla kehittää itseäni ihmisenä. Kaiken tiedon ja taidon mitä poikasena ollessani opin mm. Reippaissa Pojissa, suurilta idoleiltani, haluan välittää omille pojilleni Aaronille ja Patrikille. Idoleistani muutaman mainitakseni Visa Noronen, Sami Kettunen ja Mika Lankinen, kiitos! Ilman teitä ja monia muita, minusta ei ehkä olisi tullut tällaista kuin nyt olen.

3. Suosikki vaatteesi?

Ehdoton suosikkini on irtotakki. Oikeastaan mikään muu vaate ei ole niin monipuolinen ja muuntautumiskykyinen. Irtotakki sopii arkeen ja juhlaan, vapaa-aikaan ja työhön, puhumattakaan urheilukentän laidalla hengaavista valmentajista. Irtotakin avulla tyylejä voi muokata laidasta laitaan erilaisiin asukokonaisuuksiin.

4. Kuinka päädyit miesten vaatekaupan yrittäjäksi?

Olen lähes koko ikäni työskennellyt kaupallisella alalla. Eräänä iltana vuonna 2011 sisareni Sirpa Pii-Keinonen soitti ja ”kertoi” minulle, että hän oli sopinut minun menevän töihin Urhevaan. Pienen pohdinnan jälkeen päädyinkin sanomaan itseni irti silloisesta työpaikastani heti seuraavana päivänä. Viikon päästä marssin paikalle Urhevaan ja sovimme Päivi ja Pertti Koiviston kanssa kahden viikon koeajasta. Työskentelin Urhevassa nelisen vuotta, kunnes 2015 helmikuussa Urheva sulki ovensa. Ilmeisesti olin tehnyt kuitenkin hyvän vaikutuksen, sillä huhtikuussa 2015 Urhevan entisissä tiloissa aloittanut yrittäjä Mikko Hautanen, J.O. Pohjanheimosta, palkkasi minut Jyväskylän liikkeen myymälänhoitajaksi. J.O. Pohjanheimo toimi Jyväskylässä vajaa vuoden ajan, jonka jälkeen perustin oman yrityksen samalle paikalle yhdessä Mikko Paanasen kanssa. Teimme liiketilaan pientä remonttia ja Vaatetusliike Aaron’s Oy aukaisi ensimmäisen kerran ovensa asiakkaille 2.8.2016, täysin syntyperäisten jyväskyläläisten toimesta. Voinkin rehellisesti sanoa, että meidän liikkeemme on enemmän paikallinen kuin paikallisosuuskauppa!

5. Parasta yrittäjyydessä?

Vapaus? No juu… Voihan sen niinkin sanoa. Saa itsenäisesti tehdä juttuja, niin myötä- kuin vastamäessä. Jonkun pitää ottaa vastuu tapahtumista ja se on aina sopinut minulle. Mutta täytyy kyllä sanoa, että ilman loistavaa ja mahtavaa henkilökuntaa ei mistään tulisi mitään, tai ns. ”yrittäjän vapaudesta” olisi turha edes haaveilla.

6. Haastavinta yrittäjyydessä?

Tähän kysymykseen kunnolla vastamiseen kuluisi niin valtavasti aikaa ja hikipisaroita, jotta jätän tällä kertaa väliin.

7. Mikä on ollut blogin teossa parasta?

Joka viikko oppii itsekin uutta ja muistaa jotain vanhaa, jota on jo pitänyt itsestäänselvyytenä. Blogin kautta on saanut tutustua uusiin ihmisiin, joista muutamista on jo tullut hyviäkin tuttavia. Ja tietenkin tiedon jakaminen muille. Pukeutumisen kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää, varsinkin jos se auttaa pääsemään eroon ”hei me seurustellaan” -lookista.

8. Miltä näyttää tyylikäs mies?

Puhdas, siisti ja harkitusti huoliteltu mies on aina ilo silmälle. Look voi olla trendikäs tai vintage. Vaatteiden ei tarvitse olla viimeisen muodin mukaiset, kunhan ne sopii kantajalleen hyvin. Tärkeää on myös muistaa, että tyylitietoinen mies pukeutuu aina tilaisuuden vaatimalla tavalla. Mielestäni alipukeutuminen onkin yksi suurimmista virheistä ja sitä näkee valitettavan usein.

9. Onko pukeutuminen vakava asia?

On ja ei. Jos tilaisuuden järjestäjä on ilmoittanut ns. pukukoodin, on sitä aina syytä noudattaa, vaikka se ei olisikaan sinun ”lempityylisi” mukainen. Muuten suosittelen kaikkia nauttimaan pukeutumisesta esimerkiksi lisäämällä väriä elämään, sillä värit tuovat iloa ja piristystä erityisesti pukeutujalle itselleen, mutta myös kanssaihmisille. Revitellä saa ja täytyykin, kun on oikea hetki!

10. Kuinka pieni vaatealan yritys pärjää isompien vaateketjujen rinnalla?

Meidän kilpailuetumme on huippuhyvä palvelu ja osaaminen. Pystymme reagoimaan asiakkaan toivomuksiin ja tarpeisiin hyvinkin nopeasti. Liikkeessämme tapaa aina tutun ystävällisen henkilökunnan, ja vaikka meillä on joskus harjoittelijoita, he eivät koskaan korvaa ammattilaista työssään. Henkilökunnan ammattitaidon lisäksi myös myynnissä olevat tuotteemme kestävät tarkemman tarkastelun, sillä yritämme parhaalla mahdollisella tavalla ajatella niiden eettisyyttä. Sillä kannattaa miettiä, jos esimerkiksi kauluspaita maksaa 29€, ei se välttämättä ole valmistettu eettisesti hyvien periaatteiden mukaisesti, työntekijöiden työoloista puhumattakaan.

11. Kuinka asiakasta palvellaan hyvin?

Jokainen asiakas saa olla oma itsensä. Me emme esimerkiksi väkisin koita muokata varttuneempaa herrasmiestä uusimman trendin mukaan, vaikka meiltä löytyisikin hyllystä viimeisimmät miesten muodin tuulahdukset, joihin monet isot ketjut ehtivät reagoimaan suuremmalla viiveellä. Kuuntelemme asiakasta kuulostelemalla hänen tarpeita sekä toiveita. Mutta se, mitä asiakas tulee hakemaan tai etsii, ei välttämättä kuitenkaan ole se, mitä hän tarvitsee. Tässä kohtaa asiantuntijuutemme korostuu. Ammattitaitoinen henkilökuntamme myöskin kertoo rehellisesti, jos jokin vaate ei ole asiakkaalle ”se oikea”.

12. Mitkä ovat tyylikkään miehen vaatekaapin must have -tuotteet?

1. Tummahko, mutta ei missään tapauksessa musta irtotakki. 2. A-luokan valkoinen kauluspaita ja pari vaaleansinistä kauluspaitaa. 3. Beiget tai siniset puuvillahousut ja businessfarkut. 4. Yli puolen reiden ulottuva villakangastakki. 5. Muutamat laadukkaat neuleet, mielellään luonnonkuituisina. 6. Ja tietenkin se laadukas tummapuku, joka käy moneen tilanteeseen ja kestää aikaa.

13. Millainen on hyvä joululahja miehelle?

Ei ole väliä, onko lahja pehmeä vai kova, iso vai pieni, kallis tai halpa. Mielestäni tärkeimmät huomiot lahjassa ovat sen tarpeellisuus ja antamisen riemu.

14. Mitä toivot joululahjaksi?

Minulle riittäisi se, ettei puhelin soi kertaakaan joulunpyhien aikana, jotta saisin viettää aikani kokonaan perheeni kanssa, hyvän ruoan ja saunan kera!

15. Terveisesi blogin lukijoille?

Valtava kiitos teille. Ilman jatkuvasti kasvavaa lukijakuntaa, joista kauimmaiset lukijat näyttävät olevan jopa eri mantereilla, ei tässä jokaviikkoisessa tarinankerronnassa olisi mitään pointtia. Ensimmäinen vuosi on takana ja paljon asiaa on vielä kertomatta, uusia tuulia tulee jatkuvasti lisää. Jos jotakin saisin teiltä pyytää, niin antakaa palautetta ja kertokaa toiveita blogin suhteen. Ja teille, jotka olette jo liikkeessämme asioineet, olkaa ystävällisiä ja käykää antamassa Google-arvostelu! Sillä ainoastaan palaute voi viedä minua, liikettäni ja blogia parempaan suuntaan. Kiitos.