Onnea Suomi – juhlapuvun muistilista!

In Juhlapukeutuminen, Pukeutumisetiketti by Harri Pii

Joulukuun 6. päivä vietämme Suomen itsenäisyyspäivää. Jokainen meistä viettää tätä sinivalkoista juhlapäivää omien perinteidensä mukaisesti, mutta hyvin usein päivän ohjelmaan kuuluu ainakin hyvä ruoka, kynttilöiden sytyttäminen sodassa kaatuneiden muistoksi, presidentin itsenäisyyspäivän juhlapuheen sekä Linnan juhlien seuraaminen.

Eri puolilla Suomea itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia järjestetään eri tahojen toimesta. Oletko sinä osallistumassa itsenäisyyspäivän juhliin? Jos olet, niin tiedätkö, kuinka sinun tulisi pukeutua?

Yleensä juhlien kutsukortissa on ilmoitettu pukukoodi, jota vieraiden tulisi aina noudattaa. Pukukoodin noudattaminen on aina kunnianosoitus juhlien järjestäjää, juhlinnan kohdetta sekä muita kanssajuhlijoita kohtaan. Jos pukukoodia ei ole erikseen ilmoitettu, kannattaa pukeutumisasia aina varmistaa esimerkiksi juhlien yhteyshenkilöltä, jotta et vahingossakaan sorru alipukeutumiseen. Hyvin usein itsenäisyyspäivän juhlissa pukeudutaan juhlapukuun, jolloin mies valitsee ylleen kansallispuvun, frakin tai mustan puvun.

Onko juhlapuvun pukeutumissäännöt hallussa? Tsekkaa seuraavat muistisäännöt ja vältyt virheiltä silloin, kun juhlien pukukoodina on juhlapuku, ja päädyt pukeutumaan frakkiin tai mustaan pukuun.

Juhlapuku: Musta puku
 • Hyvin istuva musta puku
 • Vitivalkoinen kauluspaita
 • Helmenharmaa solmio ja valkoinen taskuliina, joka on siististi viikattu
 • Koruina helmiäis- tai jalometalliset mansettinapit
 • Kengät mustat, mantelikärkiset ja nauhalliset nahkakengät, mustat sukat
 • Päällystakkina pitkä, tumma ja juhlava takki
 • Päähineenä mieluiten lierillinen hattu, valkoinen silkki- tai villahuivi, mustat käsineet
 • Huom. Juhlapuvun kanssa ei käytetä rannekelloa!

Musta puku valkoisella kauluspaidalla ja juhlahopealla solmiolla. Puku Cavaliere, kauluspaita Stenströms, solmio ja taskuliina Matex, nahkakengät Sand.

Kun juhlien pukukoodina on juhlapuku, voidaan pukeutua kansallispukuun, frakkiin tai kuvan mukaisesti mustaan pukuun säädellyin asustein. Cavalieren musta puku on valmistettu upeasta italialaisesta Vitale Barberis Canonico super 110’s -kankaasta, ja se on 100% villaa.

Reiteen saakka ulottuva villakangastakki Herold, villahuivi Matex.

Juhlahopeisia solmioita Amanda Christenseniltä ja Matexilta.

Juhlapuku: Frakki
 • Musta, edestä avoin hännystakki sekä mustat frakkihousut
 • Valkoinen frakkipaita, valkoinen frakkiliivi tai -vyö sekä valkoinen rusetti
 • Mustat kiiltonahkaiset kengät
 • Valkoinen taskuliina, joka on taiteltu niin, että se näkyy rintataskusta kapeana viiruna.
 • Taskuliina jätetään pois, jos frakin kanssa on pyydetty käyttämään kunniamerkkejä; tällöin korkein kunniamerkki yleensä riittää ja se kiinnitetään vasemman rintataskun yläpuolelle.
 • Frakin kanssa käytetään taskukelloa, ei milloinkaan tavallista rannekelloa
 • Takkina musta, mielellään hännykset peittävä ja juhlava päällystakki
 • Päähineenä mielellään lierillinen musta hattu, valkoinen silkki- tai villahuivi sekä tilanteesta riippuen mustat tai valkoiset käsineet

P.S. Millainen on hyvin istuva frakki ja kuinka se puetaan oikein? Lue aihetta käsittelevä postauksemme täältä.

Frakki on juhlapuvuista korkea-arvoisin puku. Frakki Karjalan Puku, frakkipaita, -liivi ja -rusetti Stenströms, kengät Topman.

Frakki on tarkkaan määritelty asukokonaisuus. Frakkipuvun kanssa käytetään valkoista frakkipaitaa, frakkiliiviä tai -vyötä, rusettia sekä taskuliinaa, joka on viikattu kuvan mukaisella tavalla.

Frakin kanssa pidetään pitkää ja juhlavaa päällystakkia. Hattu ja käsineet kruunaavat kokonaisuuden. Takki Sand, hattu Stetson, käsineet Matex.

Onko frakki kiikarissa? Kannattaako frakki ostaa omaksi vai onko se järkevämpää vuokrata? Jos pohdit parhaillaan näitä kysmyksiä, suosittelemme lukaisemaan aiheeseen liittyvän postauksemme täältä. HUOM. Meiltä voit myös vuokrata tyylikkään frakkikokonaisuuden asusteiden ja kenkien kera juhlia varten.

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää esimerkiksi juhlapukeutumiseen tai pukeutumisetiketteihin liittyen, voit aina kääntyä meidän puoleemme – autamme mielellämme!

Oikein hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!