Taomtipsin matka maailmalle

In Miesten pukeutuminen, Työpukeutuminen, yhteistyö by Harri Pii

Kiitos kuvausmiljöönä toimineelle Bar Passionille.

Olemme pieni paikallinen kivijalkaliike ja osa jyväskyläläistä yrittäjäyhteisöä. Olemme ilolla seuranneet erään jyväskyläläisen yrityksen räjähdysmäistä nousua maailmankartalle, tunnetuimpien snookertähtien ja kaikkien lajia harrastavien tietoisuuteen. Meillä onkin ilo ja kunnia omistaa tämä postaus maailmanlaajuisesti menestyneelle yritykselle, Taomtipsille, sekä yrityksen taustalla puurtaville herroille Toni Ursinille ja Ali Kinnuselle. Taomin inspiroiva tarina on varmasti jo monelle tuttu, mutta haluamme avata sen myös teille, arvoisat blogimme lukijat – kesään päivitettyjen tyylikkäiden vaatteiden ja kuvien kera.

Taomin Ali Kinnunen ja Toni Ursin keskittyvät tällä hetkellä koko snookermaailmaa mullistaneen ihmeliidun myyntiin ja tuotantoon. Taomin liitujen valmistus tapahtuu edelleen Jyväskylässä.

Keksintö, joka mullisti snookerin

Reilu pari vuotta sitten Toni Ursin teki vielä päivätöitä energiateollisuuden alalla. Ursin oli pelannut biljardia pienestä pojasta pitäen, aikuisiällä hän pelasi lähinnä pubiliigaa. Taomin tarina sai alkusysäyksensä siitä hetkestä, kun Ursinin päähän jäi pyörimään Eurosportin selostajan Aki Kauppisen ihmettelevät sanat siitä, kuinka kukaan ei ole vielä keksinyt keinoa päästä eroon snookerpelaajia kiusaavista mystisistä kikeistä (kick) sekä isoista pompuista (big bounces). Näitä valkoisen lyöntipallon epätavallisia käyttäytymisiä aiheuttavat normaalia suurempi kitka, joka muodostuu ensisijaisesti liidusta lyönnin aikana irtoavasta kiksipölystä.

Tänä päivänä Toni Ursinilla on jo hieman aikaa istua alas. Vain muutama vuosi takaperin hän valmisti Taomtipsin liituja omassa kotiverstaassa päivätöidensä päätteeksi yötä myöten, nukkuen vain muutamia tunteja yössä.

Ursin päätti tehdä asialle jotain ja lähestyi ongelmaa kehittämällä uudenlaisen biljardikeppien kärkiosan yhdessä Ali Kinnusen, Joonas Ohtosen ja Mika Immosen kanssa. Tipin myyntiä varten samainen herranelikko perusti Taomtipsin vuonna 2014. Pari vuotta myöhemmin Ursin halusi kokeilla myös liidun valmistamista. Liidun, joka sotkisi mahdollisimman vähän ja antaisi mahdollisimman hyvä pidon, ja joka vähentäisi valkoisen lyöntipallon arvaamattomia, pelin kannalta jopa ratkaisevia virheliikkeitä. Ursin alkoi testata erilaisia seoksia pullonkorkin ja puristimen kanssa ja testaili pitoa biljardipöydällä kotonaan, kunnes haluttu lopputulos löytyi. Tämän jälkeen Ursin kaipasi ammattilaispelaajan mielipidettä ja otti yhteyttä Suomen ainoaan ammattilaiseen Robin Hulliin, joka otti liidun testaukseen.

Ali Kinnunen on ollut Taomtipsissä mukana alusta saakka ja osallistunut liitujen valmistukseen jo Ursinin kotiverstaalla.

Ursinin kehittämä liitu on mullistanut snookerin peluun, sillä liidun ansiosta mm. pelaajia aiemmin kiusanneet kickit ovat vähentyneet merkittävästi. Perinteisesti biljardiliidut valmistetaan kalsiumkarbonaatista, johon sekoitetaan lisäaineita, mutta Ursin ei paljasta omasta keksinnöstään sanaakaan. Patenttia hän ei ole myöskään keksinnölleen hakenut, sillä joutuisi silloin paljastamaan liidun tarkan valmistuskaavan.

Parin viikon kuluttua Hull soitti ylistyspuhelun Ursinille, kehui liitua maasta taivaisiin ja kertoi miehen olevan nyt ”jonkun ison äärellä”. Hullin puhelun jälkeen liitua alettiin jakaa testattavaksi ja se päätyi lähes jokaisen snookerammattilaisen käyttöön. Liidun ansiosta kickit olivat hävinneet lyönneistä lähes kokonaan ja uutiset ihmeliidusta alkoivat levitä kulovalkean tavoin. Esimerkiksi snookerpelaajien kärkinimiin lukeutuvat Mark Selby sekä Shaun Murphy hehkuttivat keksintöä Twitterissä.

Kaksi Harrin stailaamaa edustavaa herraa, kesän tyylikkäimmissä vaatteissa.

Keksintö, joka muutti miesten elämän

Muutamien viikkojen aikana Taomtipsin liitujen tilausmäärät räjähtivät käsiin. Alkuvaiheessa liituja valmistettiin yötä myöten Ursinin omassa, muutaman neliömetrin kokoisessa kotiverstaassa, neljän tunnin yöunilla. Parissa kuukaudessa liituja myytiin omassa nettikaupassa ympäri maailman yli 10 000 kappaletta, eikä kotiverstaan kapasiteetti millään riittänyt valtavaan kysyntään, jonka vuoksi tilausten toimitusajat alkoivat venyä. Herrat päättivät teetättää Taomtipsille yritysanalyysin, jonka seurauksena Ursin sekä Kinnunen jäivät pois päivätöistään, jotta pystyivät keskittymään täysipäiväisesti tuotannon järkeistämiseen ja tehostamiseen uusissa tuotantotiloissa. Tällä hetkellä tuotannon kapasiteetti on 2000 liitua päivässä.

Toni Ursinin yllä kesäisen raikas, sinivoittoinen asukokonaisuus. Kauluspaita Eterna, Irtotakki Guide London, taskuliina Amanda Christensen, retrochinot Alberto, konjakinruskeat chelseybootsit Playboy.

Tuotannon alkuvaiheen takertelut ovat takana päin ja liituja myydään myös ulkomailta käsin jälleenmyyjien kautta. Yritys on saanut myös kansainvälisen kasvun ja viennin tueksi tärkeitä rahoittajia. Arvioiden mukaan Taomtipsin liidulla on jopa sadan miljoonan ihmisen markkina, sillä jo pelkästään Kiinassa lajia harrastavia on arviolta 60 miljoonaa. Snooker on muutenkin maailmalla kovassa nosteessa, joka tarkoittaa sitä, että yrityksellä on olemassa kaikki potentiaali vakiinnuttaa asemansa snookerpelaajien keskuudessa.

Alin yllä edustava kesätyyli. Vaaleanpunainen kauluspaita Eterna, ikkunaruudullinen irtotakki Cavaliere, silkkinen solmio ja taskuliina Amanda Christensenin, ruudulliset kesähousut Alberto, ruskeanahkainen vyö ja mokkaloaferi PBO.

Tarkkasilmäisimmät ovat voineet bongata Taomin liituja myös snookerin MM-kisoissa, jonka ratkaisuhetkiä eletään parhaillaan Iso-Britannian Sheffieldissä; MM-tittelistä kamppailevat tänä vuonna John Higgins sekä Judd Trump. Neljäsessioinen finaali on käynnistynyt eilen ja finaalin viimeiset freimit käydään tänään klo 16.00 ja tarvittaessa klo 21.00. Kaikille snookerin ystäville ja lajista kiinnostuneille on siis tiedossa kerrassaan herkullinen ilta.

Alin ja Tonin katseet ovat toiveikkaana tulevaisuudessa.

Toivotamme Taomtipsin herroille kaikkea hyvää ja menestystä yritystoiminnan parissa. On ollut hienoa seurata, kun meidän ”oman kylän pojat” ovat saavuttaneet maailmalla menestystä ja kova työ on tuottanut ansaittua tulosta. Taomtipsin tarina toimii myös loistavana inspiraationa meille kaikille, kovan työn raatajille.

Kiitos Toni Ursin ja Ali Kinnunen arvokkaasta ajastanne ja tyylikkäästä edustamisesta blogin kuvissa. Kun on jälleen tarve tyylikkäille edustusvaatteille, niin tiedätte mihin tulla!

P.S. Mies, tarvitsetko laadukkaan asun juhliin, töihin tai tyylikkääseen edustamiseen? Tervetuloa kaikki uudet ja vanhat asiakkaat meille Aaron’siin. Meiltä löydät laadukkaat tuotteet, yksilöllisen ja asiantuntevan palvelun sekä oman ompelimon vaatturipalvelut.