Tiesitkö tämän viskoosista?

In Materiaalitietous, Miesten pukeutuminen by Harri Pii

Artikkelikuva Pasi Hakala, Studio Varjo / Muotipäivät by Fashion Unit 2019.

Laadukkaista materiaaleista puhuttaessa hehkutamme yleensä hienoja luonnonkuituja, sillä ne ovat käyttöominaisuuksiltaan ylivertaisia; olemme esitelleet myös blogimme puolella puuvillan, villan, silkin sekä pellavan loistavia ominaisuuksia. Kauppojen hyllyt ovat täynnä myös muista materiaaleista valmistettuja vaatteita, ja monien teollisesti valmistettujen keinokuitujen sekä muuntokuitujen määrä on lisääntymään päin. Toki eivät keinokuidut aina huono asia ole, ja edellä mainittujen materiaalien käyttö on joissakin tarkoituksissa hyvinkin perusteltua ja tarpeellista; esim. ripaus joustoa tuovaa elastaania antaa puuvillafarkkuihin käyttömukavuutta tai pieni määrä polyesteriä voi tuoda kaivattua lujuutta vaatteeseen, jonka käyttö edellyttää kovaa kulutusta.

Tällä kertaa esittelemme teille yhden yleisimmistä muuntokuiduista, viskoosin, jota löytyy pienissä määrin myös meidän liikkeemme valikoimasta, mm. huivien muodossa. Mikä on viskoosi, mistä sitä valmistetaan ja mitkä ovat ko. kuidun plussat sekä miinukset? Mm. näihin kysymyksiin vastaamme tämän informatiivisen postauksen aikana.

Luonnonkuitumaisia muuntokuituja, kuten viskoosia, käytetään tekstiili- ja vaateteollisuudessa.

Muuntokuituja luonnonmateriaaleista

Viskoosi (CV) on selluloosapohjainen muuntokuitu. Muuntokuidut ovat aina teollisesti valmistettuja tekstiilikuituja, vaikka niiden raaka-aineet ovatkin peräisin luonnosta. Muita tunnettuja muuntokuituja ovat esim. modaali, asetaatti, triasetaatti, lyocell ja kupro. Viskoosi on muuntokuiduista yleisin, ja sitä valmistetaan yleensä eri puulajeista, mm. koivusta, kuusesta, männystä ja eukalyptuksesta, mutta myös bambusta. Viskoosia on aikojen saatossa kutsuttu myös nimillä raion, tekosilkki ja chardonnet-silkki.

Viskoosia valmistetaan eri puulajeista.

Viskoosia käytetään runsaasti vaateteollisuudessa, ja siitä valmistetaan mm. puseroita, mekkoja, pukuja, takkeja, asusteita, alusvaatteita ja housuja. Viskoosista valmistetaan myös kodintekstiilejä, kuten mattoja, peittoja, verhoilukankaita, lakanoita ja pöytäliinoja. Viskoosia käytetään myös mm. teollisuudessa kuitukangastuotteiden valmistuksessa sekä erilaisissa hygieniatuotteissa.

Viskoosia käytetään mm. asusteissa, kuten huiveissa ja päähineissä. Viskoosihuivi on ihoa vasten miellyttävä, pehmeä ja ylellisen tuntuinen, ja yleensä luonnonkuituja edullisempi vaihtoehto. Kuvan huivit 100% viskoosia, Matex.

”Keinotekoisen silkin” juuret 1800-luvulla

Viskoosia valmistetaan selluloosasta, jonka valmistusprosessi keksittiin vuonna 1838 ranskalaisen Anselme Payenin toimesta. Vuonna 1883 ranskalainen kemisti Hilaire de Chardonnet puolestaan keksi, kuinka selluloosaa jatkojalostamalla saadaan silkkimäistä, kevyttä ja pehmeää kuitua, viskoosia, joka tunnettiin sen alkutaipaleella nimellä raion. Vuoteen 1940 mennessä tämän ”keinotekoisen silkin” teknisiä ominaisuuksia on paranneltu, mm. kuidun lujuutta ja joustavuutta lisätty, jonka johdosta viskoosia on voitu hyödyntää monipuolisesti tekstiiliteollisuudessa.

Cavalieren puvuntakin ja -housujen materiaali on 100% hienoa villaa, ja vuorikangas on 100% viskoosia.

Monissa puvuissa vuorikankaana käytetään hengittävää, kevyttä ja pehmeää viskoosia.

Plussat:
  • Viskoosista valmistetut vaatteet ja tekstiilit ovat silkkimäisen kevyitä, pehmeitä ja ylellisen tuntuisia, mutta silti huomattavasti edullisempia verrattuna moniin luonnonkuituihin.
  • Viskoosikuitu imee hyvin kosteutta ja hikeä, jonka johdosta sitä on käytetty esim. alusvaatteissa sekä urheiluvaatteissa. Hyvän imukykynsä vuoksi viskoosi ei myöskään sähköisty, kuten monet muut teollisesti valmistetut keinokuidut.
  • Viskoosi ei liimaannu ihoon, se laskeutuu kauniisti ja on hengittävä materiaali, jonka vuoksi se on ihanteellinen kesävaatteissa käytettynä.
  • Viskoosia voidaan käyttää hyvin erilaisissa sekoitekankaissa.
  • Viskoosikankaat eivät juuri haalistu, vaan väri pysyy niissä hyvin pesusta toiseen.
  • Viskoosi on biohajoava materiaali.

Nämä Cavalieren ja PBO:n housut on valmistettu sekoitekankaasta, joissa on käytetty mm. viskoosia.

Miinukset:
  • Suurin kritiikki viskoosia kohtaan liittyy sen valmistusvaiheeseen: kuidun tuotantoprosessi on monimutkainen ja valmistukseen tarvitaan monia haitallisia kemikaaleja, kuten rikkihiiltä, sekä runsaasti vettä, jonka vuoksi sen valmistaminen ei ole kovin ympäristöystävällistä. Viimeisten vuosikymmenten aikana viskoosia on kuitenkin yritetty muokata luonnolle vähemmän haitalliseksi, ja tahtotila erityisesti rikkihiilestä eroon pääsemiseksi on suuri.
  • Viskoosiin valmistukseen käytetyt raaka-aineet eivät myöskään ole aina peräisin kestävästi kasvatetuista metsistä, joka voi aiheuttaa haittaa paikalliselle ekosysteemille.
  • Valmistajasta riippuen viskoosikankaiden laatu vaihtelee suuresti.
  • Viskoosikuidulla on tapana hieman kutistua pesun jälkeen, joka kannattaa huomioida vaatteen valinnassa.
  • Riippuen kankaan laadusta viskoosi voi myös nyppyyntyä ja rypistyä herkästi.
  • Viskoosi on herkkä vaurioitumaan kosteana.

On hyvä huomioida, että viskoosin tuotannon kielteiset ympäristövaikutukset ovat sitä suuremmat, mitä kauempana Euroopasta valmistus tapahtuu, sillä maan lainsäädännöstä ja valvonnasta riippuu mm. se, kuinka tuotantoprosessissa syntyneiden jätteiden ja myrkkyjen jälkikäsittely tapahtuu, tai onko raaka-aineet hankittu kestävästi kasvatetuista metsistä vai luonnonmetsistä. EU:n sisällä, EU:n lainsäädännön ja valvovan silmän alla tuotetut vaatteet ovat suuremmalla todennäköisyydellä valmistettu alusta loppuun saakka vastuullisemmin ja ympäristöystävällisemmin, kuin esim. kaukaisessa Aasiassa valmistetut. Joten aina, kun pohdimme vaatteen tai materiaalin ekologisuutta sekä eettisyyttä, on tärkeää tarkastella missä, miten ja kuka vaatteen on valmistanut.

Postauksen artikkelikuvassa Juri Silvennoisen yllä oleva, PBO:n trendikäs liivi on valmistettu sekoitekankaasta, jossa on käytetty mm. pehmeää viskoosia.

Hoida oikein!
  • Noudata aina viskoosivaatteen tuoteselosteen hoito-ohjetta.
  • Viskoosivaatteen pesu ja puhdistus tulee tapahtua aina varoen, sillä märkä viskoosikuitu on herkkä vaurioitumaan; usein suositellaan kuivapesua, tai jos viskoosivaate kestää vesipesua, tulisi se pestä hellävaroen ja mieluiten käsin.
  • Pesun jälkeen viskoosia sisältävä vaate tulee aina varovasti muotoilla kosteana, jotta se säilyttää muotonsa ja pituutensa. Kuivaus mielellään hengarissa tai vaakatasossa.
  • Jos vaate kestää silityksen, tapahtuu se korkeintaan 150 asteessa. Silittäminen on helpointa, kun kangas on vielä hieman kostea.
  • Herkän rypistyvyytensä vuoksi viskoosivaatteet tulisi säilyttää vapaasti ja väljästi roikkuen esim. hengarissa.

Lisää tietoa viskoosista voit lukea mm. Masterclassin artikkelista ”Fabric Guide: What is viscose? Understanding viscose fabric and how viscose is made” . Lisää tietoa yleisesti muuntokuiduista löydät puolestaan Rekin sivuilta Materiaaliopas: Muuntokuidut.

Mikä materiaali sopii mihinkin käyttötarkoitukseen? Tule asiantuntevaan, palvelevaan ja ystävälliseen liikkeeseemme, niin kerromme mielellämme lisää.