Kuluva vuosi päättyy loppuvuoden juhlallisuuksiin. Viikon kuluttua saapuva joulu on monelle rauhoittumisen ja lepäämisen juhla, kun taas toisille joulun pyhinäkin on parempi pistää jalalla koreaksi ”tapanin tansseissa” tai muissa kekkereissä. Parin viikon kuluttua vaihtuu vuosi ja on aika ottaa vastaan tuleva vuosi 2018. Olit sitten rauhaa rakastava tyyppi tai hän, jolla tanssijalka alkaa vipattaa pyhien lähestyessä, omaa juhlafiilistä voit aina kohottaa solmimalla kaulaasi tyylikkään solmukkeen, kuten esimerkiksi kravatin – olit sitten kotona tai ystävien seurassa.
Kravatti ei ole enää vain herrojen asuste, vaan ihan jokainen voi laittaa sen kaulaa koristamaan. Näin ei ole aina ollut, sillä kravatin historiaa tarkastellessa se on symboloinut juurikin herrakansan arvoasemaa ja eri yhteisöihin kuulumista. Ihminen on kautta aikojen käyttänyt kaulavaatteita suojautuakseen säältä, mutta myös koristautumista varten; todistettavasti jo muinaiset roomalaiset sotilaat käyttivät kaulassaan focaletta ja Kiinan Qin Shih Huangin valtakunnan aikaiset terrakottasotilaat pukivat kaulaansa kiedotun kangasliinan. Nykyisen kravatin edeltäjä on lähtöisin 1600-luvulta, kun Ranskan palkkaamat kroatialaiset palkkasoturit erottautuivat sitomalla kaulaansa pienet punaiset asusteet. Nimi ”cravat” tuleekin ranskankielen sanasta ”la croate”. Myöhemmin Ranskan kuningas Ludvig XIV mieltyi kroatialaisten sotilaiden asusteisiin ja kehitti ylimystölle oman pitsikravatin, joka taas loi perustan sadoille uusille kaula-asusteille. 1920-luvulla kravatin käyttö yleistyi, kun James Langsdorf leikkasi ja kaavoitti nykypäivänäkin käytössä olevan solmiomallin, myi idean ympäri maailman ja rikastui.
Valitse kravatti tilanteen mukaan
Kravatin muoto, materiaali, värit, kuviot, pituudet ja solmimistavat ovat aina kuvastaneet yhteiskuntaa, muun pukeutumismuodin kanssa. Kravatti kuuluu solmukkeisiin – muita yleisesti tunnettuja solmukkeita ovat rusetti, ascot ja plastron. Kravatti, eli solmio, puetaan kauluspaidan kanssa ja muiden solmukkeiden tavoin se kruunaa juhlapukeutumisen.
Jos juhlan pukukoodi on juhlapuku ja frakin sijasta pukeudutaan mustaa pukuun, tulee sen kanssa valita valkoinen kauluspaita ja juhlahopeinen solmio. Jos juhlapukeutuminen on vapaampaa ja juhlan luonne sen sallii, voi huoletta valita muuhun asukokonaisuuteen sopivan, persoonallisen kravaatin. Kravaatti tuo aina lisäryhtiä pukeutumiseen, sillä voi tuoda piristystä muuhun asuun ja mikä onkin ilahduttavaa, sitä tapaa nykyisin tyylitietoisten kaulasta myös epävirallisemmissa tilaisuuksissa sekä työpukeutumisessa.
Hyvä kravatti on valmistettu luonnonkuiduista; laadukas silkki, villa, puuvilla ja pellava ovat hienostuneita materiaaleja ja ihanteellisia käytössä. Sen sijaan keinokuidut tuppaavat hiostamaan niskaa.
Treenaa solmut haltuun!
Moni jättää kravaatin kaulastaan sen tähden, että sen solmun tekeminen koetaan haastavaksi. Solmion solmut vaativatkin hieman harjoittelua, jotta solmusta saa napakan ja siistin, ja että kravatti jää oikean mittaiseksi.
Solmuja on olemassa useita kymmeniä erilaisia, mutta karkeasti voisi sanoa, että kahdella pärjää jo hyvin pitkälle; englantilainen solmu eli ”Four-in-hand” sekä ranskalainen solmu eli ”Full Windsor” ovat hyvin yleisesti käytettyjä solmuja. Englantilainen solmu (alhaalla vas.) on hyvin suosittu, kapea ja hieman epäsymmetrinen solmu, joka on helppo tehdä. Ranskalainen solmu (alhaalla oik.) vaatii jo hieman enemmän sorminäppäryyttä, se on näyttävämpi, leveämpi ja symmetrinen, sopien parhaiten avaran kauluksen kanssa käytettäväksi.
Kun nämä kaksi solmumallia ovat hallussa, voi alkaa treenailla myös haastavampien ja persoonallisempien solmujen tekoa. Tästä linkistä pääset Ties.com:in sivuille, jossa on ohjeistettu kuvin ja videoin runsaasti eri solmumalleja. Joten ei muuta kuin harjoittelemaan!
Säilytäthän solmion oikein, vapaasti riippuen ja valolta suojassa, jolloin se säilyy hyvänä ja siitä riittää iloa vuosiksi eteenpäin. Ethän koskaan jätä solmua kravattiin käytön jälkeen, jotta siihen ei jää epäsiistiä ryppyä. Jos solmio likaantuu käytössä, älä koskaan yritä pestä sitä itse, vaan vie se aina ammattitaitoiseen pesulaan puhdistettavaksi.
Tervetuloa Aaron’siin katsastamaan kaupungin paras solmiovalikoima, yhdessä ammattitaitoisen ja palvelevan henkilökuntamme kanssa – jos sopivaa yksilöä ei löydy heti hyllystä, tilaamme tai teetämme sen sinulle. Autamme myös mielellämme, jos tarvitset apua kravaattisolmujen kanssa.
Blogi jää pienelle joulutauolle, mutta palaamme blogitekstien pariin heti uuden vuoden jälkeen.