Solmio-oppia: Four-in-hand

In Miesten asusteet, Vinkit & ohjeet by Harri Pii

On juhlapäivä ja seuraavat kysymykset alkavat pyöriä mielessäsi: Minkä solmion valitsen? Miten solmio solmitaan? (Kuka sen solmii?) Mikä on oikea mitta? Jne.

Kuulostaako tutulta?

Hyvin monelle solmut aiheuttavat päänvaivaa ja pelkkä ajatus tulevista juhlista saa hikikarpalot valumaan pitkin otsaa. Solmion solmuja on lukematon määrä erilaisia ja tuttu klisee ”harjoittelu tekee mestarin” pätee myös tässä asiassa – ja hyvä niin. Solmuja kannattaa kuitenkin harjoitella hyvissä ajoin ennen juhlia, jotta itse juhlapäivänä ei tarvitse asian vuoksi tuskailla. Ja onneksi meidän kaikkien lähipiiristä löytyy se pelastava enkeli, joka solmun meille taiteilee – vaikka sitten ihan viime hetkillä.

Mutta olisiko nyt aika ottaa haltuun se yksi pätevä solmu?

Seuraavaksi esittelemme yksinkertaisen ja helpon solmun, joka sopii kaikkien kauluksien kanssa ja ihan kaikille, ja on yleispätevä lähes joka tilanteessa; Four-in-hand, eli englantilainen solmu. Joten nyt solmiot esiin ja harjoittelemaan – seuraavilla ohjeilla opit nopeasti!

FOUR-IN-HAND A’LA AARON’S
  1. Nosta kaulukset ylös ja aseta solmio kuvan mukaisella tavalla kaulaasi niin, että solmion leveä pää on oikeassa kädessäsi. Jos olet vasenkätinen, aseta solmio toisinpäin. Solmion leveän pään tulee riippua kapeaa päätä selkeästi alempana. Solmiot ovat yleensä standardimittaisia, mutta solmionkantajien pituudet vaihtelevat, jonka vuoksi itse kullekin hyvä alkuasetelma löytyy vain kokeilemalla.

2. Aseta solmion leveä pää kapean pään yli kuvan mukaisella tavalla.

3. Kierrä seuraavaksi leveä pää takakautta kapean ympäri, läheltä kaulusta.

4. Kierrä leveä pää jälleen kapean yli vasemmalle puolelle, vasemman käden etu- ja keskisormen yli.

5. Ohjaa leveä pää uudelleen puolisolmun taakse niin, että vasemman käden etu- ja keskisormen ympärille alkaa muodostua solmun muoto.

6. Ohjaa leveä pää kaulan ympärille muodostuneesta silmukasta ylös. Työstä solmua riittävän napakasti, jotta se ei jää liian löysäksi.

7. Tämä jälkeen ohjaa leveä pää kulkemaan vasemman käden etu- ja keskisormen ympärille muodostuneesta silmukasta ja vedä se alas.

8. Muotoile ja kiristä solmu oikeanmalliseksi. Etusormen avulla voit kuvan mukaisella tavalla painaa solmun alapuolelta, jotta siihen tulee pieni kaunis taitos, ja solmio laskeutuu kauniisti.

9.  Tartu solmion kapeaan päähän ja vedä solmu rauhallisesti kiinni kaulukseen. Lopuksi pujota kapea pää solmion takapuolella olevan lenkin läpi.

10. Valmis! Hyvä solmion solmu on riittävän tiukka ja tiimalasin muotoinen, ei missään tapauksessa litteä! Oikea solmion mitta on puoleen väliin vyön solkea tai juuri sen yläpuolelle.

Solmion oikea pituus löytyy kokeilemalla ja harjoittelun kautta. Liian lyhyeksi tai liian pitkäksi jätetty solmio vääristää vartalon mittasuhteita, eivätkä ne kuulu tälle vuosikymmenelle.

Ja HUOM. Ethän koskaan jätä solmua solmioon käytön jälkeen, jotta siihen ei jää epäsiistejä ja vaikeasti poistettavia ryppyjä.

Lue lisää solmion historiasta, sekä oikean solmion valinnasta aiemmasta postauksestamme täältä.

Meiltä löydät laajan valikoiman laadukkaita solmioita, tervetuloa! Tai jos tarvitset ohjausta solmion solmimisessa, autamme mielellämme.