Tyylikkäänä La Bohèmen tahtiin

In Miesten puvut, Pukeutumisetiketti, Vinkit & ohjeet by Harri Pii

”Maailman kauneinta musiikkia.” Sitä meille tarjoilee Jyväskylän Ooppera tulevassa produktiossaan, joka kantaa nimeä La Bohème – tämä yleisön suuresti rakastama oopperaklassikko näkee päivänvalon juuri ennen vuoden vaihtumista 31.12.2019, Jyväskylän teatteritalossa.

Vaikka elämme vasta alkukevään päiviä, tehdään oopperan kulisseissa jo täydellä tohinalla töitä. Jutustelimme alkuvuodesta Kari Malisen kanssa Jyväskylän Oopperan tulevista kuvioista, ja keskustelun lomassa virisi ajatus, josko omistaisimme Jyväskylän Oopperalle ja La Bohèmelle ihan oman postauksensa. Samalla voisimme antaa lukijoillemme hyödyllisiä vinkkejä siihen, kuinka oopperaan olisi suositeltavaa pukeutua – niitäkin kysymyksiä meille aika ajoin esitetään asiakkaidemme toimesta. Postauksen malleiksi saimme Jyväskylän oopperan riveistä piinkovan herrakolmikon; puheenjohtaja Kari Malisen ja rahastonhoitajana toimivan Jorma Tuhkalan, jotka ovat myös oopperakuorolaisia sekä La Bohèmessa kersanttina esiintyvän Topi Suutarin.

Jyväskylän Oopperan vuosi 2019 huipentuu Giacomo Puccinin säveltämän La Bohèmen ensi-iltaan 31.12.2019.

Jyväskylän Ooppera tuottaa oopperaesityksiä ja -konsertteja, avustaa Jyväskylä Sinfoniaa kuoroteoksissa, järjestää matkoja sekä edistää oopperaharrastusta Keski-Suomen maakunnan alueella. Taustalla toimii voittoa tavoittelematon yhdistys Keski-Suomen Alueooppera ry. Kuvassa vas. yhdistyksen puheenjohtaja Kari Malinen, La Bohémen kersantin roolissa esiintyvä Topi Suutari sekä yhdistyksen rahastonhoitajana toimiva Jorma Tuhkala. Kolmikko nähtäneen myös La Bohèmen lavalla.

Maailman eniten esitetty ooppera

Suuri näyttämöooppera saa ensi-iltansa Jyväskylän Oopperan toimesta noin joka toinen vuosi, ja kuluva vuosi 2019 huipentuu Giacomo Puccinin säveltämän La Bohèmen ensi-iltaan. Oopperan kantaesitys oli Torinossa 1896, ja aluksi kriitikot suhtautuivat siihen melko epäilevästi – sitä pidettiin jopa säveltäjän harha-askeleena. Yleisö kuitenkin piti oopperasta ja sen sanotaankin olevan yksi maailman eniten rakastetuimpia ja esitetyimpiä oopperoita.

La Bohèmen säveltäjä on kertonut halunneensa oopperaan niin paljon laulua ja niin paljon melodiaa kuin suinkin mahdollista. Tarinaa kuvaillaan näin: ”ooppera kertoo rutiköyhien nuorten boheemin elämän arkisista tapahtumista, hyvistä hetkistä ja huonommistakin. Mukana on sekä nälkä, kylmyys että sairaus, mutta myös kaiken ylittävä rakkaus.” La Bohèmen sanotaan olevan myös maailman itketyimpiä oopperoita.

Vuodenvaihteessa ensi-iltansa saavan esityksen ohjaa italialais-amerikkalainen Fabrizio Melano, joka on pitkän uransa aikana ohjannut yli 20 oopperaa New Yorkin Metropolitan Operaan, ja musiikinjohtajana toimii Ville Matvejeff. La Bohèmessa on mukana suomalaisia huippusolisteja sekä kansainvälisiä solistivieraita USAsta, Kroatiasta ja Sloveniasta. Marcellon roolissa esiintyvää Kevin Greenlawta tosin voi pitää jo vähintään puoliksi suomalaisena hänen kosittuaan sopraano Marjukka Tepposta lavalla kesken oopperakonsertin uudenvuoden aattona 2014, ja nykyisin hän asuu vakinaisesti Suomessa. Esitykset tehdään yhteistyössä Jyväskylän Sinfonian, Jyväskylän Oopperakuoron, Lapsikuoro Vox Aurean sekä kroatialaisen Rijekan Oopperan kanssa.

Lippuja La Bohèmeen myydään Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälässä, lippu.fi:ssä sekä sen toimipisteissä. Lisää oopperasta ja tulevista esityksistä voit lukea Jyväskylän oopperan sivuilta.

Jyväskylän Ooppera on tuottanut oopperaa laadukkaiden esitysten muodossa jo yli 40 vuotta, tärkeimpinä yhteistyökumppaneinaan Jyväskylän Sinfonia, Jyväskylän kaupunginteatteri sekä Jyväskylän kaupunki. Kuvassa tyylikkäässä siniharmaassa puvussa Jorma Tuhkala.

Pukeutumisella kunnioitetaan muita

Saamme asiakkailtamme lähes päivittäin kysymyksiä pukeutumisetiketteihin liittyen sekä siihen, kuinka erilaisiin tilanteisiin kannattaisi pukeutua. Seuraavaksi näytämme kolme erilaista, oopperan yleisöön saapuvalle sopivaa tyyliä. Suomessa pukeutuminen on hyvinkin vapaamuotoista, eikä ketään käännytetä ovelta pois esim. liian arkisen pukeutumisen vuoksi. Mutta silti olisi hyvä huomioida, että vaikka ei itse olisikaan pukeutumisasioista ollenkaan kiinnostunut, siistillä ja tilanteeseen sopivalla asuvalinnalla viestittää kunnioitustaan muille kanssaihmisille sekä tilaisuuden järjestäjätaholle. Tämän vuoksi oma pukeutuminen ei saisi olla täysin yhdentekevä tai merkityksetön asia.

Vaihtoehto 1: Asu oopperan ensi-iltaan

Oopperan ensi-ilta on aina juhlan paikka, ja mies voi suosiolla valita ylleen hienomman puvun: iltapuku/iltagaala -henkinen asu on hyvä valinta, tarkoittaen miehellä tummaa pukua tai smokkia, asiankuuluvin ja etiketin mukaisin asustein. Tummalla puvulla tarkoitetaan mustaa, tummaa yönsinistä tai tummanharmaata pukukokonaisuutta. Naiset valitsevat ylleen pitkän iltapuvun tai iltajuhlaan sopivan asun, niin ikään juhlavien asusteiden kanssa.

Topin yllä on iltajuhlien klassikkoasu, smokki, joka sopii loistavasti myös oopperan ensi-iltaan. Smokki Kaleva, smokkipaita Stenströms, rusetti ja taskuliina Matex, kiiltonahkaiset kengät Topman.

Juhlavaa silkkikauluksista smokkia käytetään yhdessä smokkipaidan, solmukkeen sekä silkkivyön tai liivin kanssa.

Smokin kanssa käytetyin rusetti on väriltään musta, mutta tilaisuudesta riippuen se voi olla myös muunvärinen.

Vaihtoehto 2: Puku

Muihin kuin ensi-iltanäytöksiin saapuva voi valita ylleen hieman vapaamuotoisemman asun. Miesten varmin asuvalinta oopperaan on siisti ja hyvin istuva puku, tyylikkäiden asusteiden kanssa. Moni suomalainen mies karsastaa puvun käyttöä, ja pitää sitä liian fiininä tai jäykkänä valintana – aivan turhaan! Puku voi tuntua myös kirjaimellisesti liian jäykältä silloin, jos se puristaa, kiristää tai istuu huonosti. Silloin, kun puku on laadukas, valmistettu hienolaatuisesta ja hengittävästä villasta ja muokattu kantajalleen sopivaksi, on siinä todella rento ja hyvä olla. Pirteillä asusteilla pukuun saa helposti persoonallista ilmettä.

Jorman tyylikäs ja trendikäs pukukokonaisuus. Siniharmaa puku Cavaliere, kauluspaita Eterna, solmio ja taskuliina Matex, nahkakengät PBO.

Raikas ja tyylikäs pukukokonaisuus, joka sopii moneen tilaisuuteen. Kantajalleen hyvinistuva puku vaatii yleensä pieniä muutostöitä, esim. lahkeisiin tai hihoihin, jotka teemme omassa ompelimossamme, oman vaatturin toimesta.

Olkaimia näkee jälleen ilahduttavan paljon juhlapukeutumisessa. Siniharmaa puku Cavaliere, vaaleansininen kauluspaita Eterna, kullansävyinen ja pilkullinen solmio sekä kukallinen taskuliina Matex, olkaimet Helsingin Olkain.

Vaihtoehto 3: Siisti yhdistelmäasu

Tyylikäs yhdistelmäasu on aina siisti valinta oopperaan. Laadukkaalla kauluspaidalla, istuvilla suorilla housuilla ja tyylikkäillä nahkakengillä luot edustavan asukokonaisuuden, jonka kruunaa hyvin istuva irtotakki. Asustevalinnoilla voit muunnella asun henkeä mielesi mukaan, hillitystä hyvinkin persoonalliseen.

Harri loihti Karille ”Savonlinnan oopperajuhlat” -henkisen, persoonallisen yhdistelmäasun.

Karin tyylikäs look syntyy Oscar Jacobsonin sinisävyisestä irtotakista, Guide Londonin kauluspaidasta, Meyerin viininpunaisista sammareista, Matexin silkkiascotista ja -taskuliinasta, Topmanin mustista lakerinahkakengistä sekä Saddlerin vyöstä.

Ascot on tyylikäs, rento ja boheemi vaihtoehto solmiolle tai rusetille.

Lisää pukeutumisetiketeistä voit lukea täältä. Jos jokin asia jäi askarruttamaan – pukeutumisetiketteihin tai mihin tahansa miesten tyylikkääseen pukeutumiseen liittyen – voit aina kääntyä meidän puoleemme, autamme mielellämme.

Kiitos postauksen malleina toimineille Karille, Jormalle ja Topille, tyylikkäästä heittäytymisestä, ja kaikkea hyvää oopperaproduktion pariin! Kiitos kuvausmiljööstä Jyväskylän kaupunginteatterille.

Nähdään La Bohèmen ensi-illassa!

Tyylikäs kolmikko toivottaa kaikki oopperan ystävät – vanhat sekä uudet – nauttimaan La Bohèmen esityksistä. Ostathan lippusi ajoissa, niin et jää ilman!