Solmio-oppia: Windsor

In Miesten asusteet, Vinkit & ohjeet by Harri Pii

Esittelimme aiemmin ohjeet yleispätevään ja lähes joka tilanteeseen – ja joka miehelle – sopivaan Four-in-Hand eli englantilaiseen solmuun. Tällä kertaa ohjeistamme, kuinka solmit paksumman ranskalaisen solmun – jota myös Windsorsolmuksi kutsutaan. Solmu on saanut nimensä Edvard VIII mukaan (1894-1972), joka tunnetaan yhtenä lähihistoriamme merkittävimpänä tyylinmäärittelijänä, Windsorin herttuana sekä Walesin prinssinä. Jos tahdot ottaa tämän arvovaltaisen solmun haltuun, ei muuta kuin solmiot esiin ja harjoittelemaan. Ennen sitä kuitenkin pari seikkaa, jotka on hyvä huomioida tämän solmun kohdalla…

… Windsorsolmu on symmetrinen ja leveä solmu, joka näyttää hyvältä oikeanlaisen solmion, kauluksen ja solmionkantajan kanssa: leveytensä vuoksi solmu sopii parhaiten korkeiden kauluksien kanssa ja erityisen hyvin pitkäkaulaisille/kookkaille miehille. Sen sijaan matalat kaulukset ja/tai lyhyt kaula sekä Windsor eivät yleensä ole hyvä yhdistelmä. Lyhytkaulaisille miehille sirommat solmut, kuten aiemmin esitelty Four-in-Hand, on parempi vaihtoehto. Windsor on myös ihanteellisinta tehdä ohutkankaiseen ja siroon solmioon, sillä paksujen ja leveiden solmioiden kanssa siitä tulee yleensä turhan tuhti tapaus.

Windsor on symmetrinen ja leveä solmu, joka sopii korkeiden kauluksien kanssa. 100% silkkinen solmio ja taskuliina Matex, puuvillapaita Stenströms, puku Cavaliere.

WINDSOR A’LA AARON’S

  1. Aseta solmio kuvan mukaisella tavalla kaulaasi niin, että solmion leveä pää on oikeassa kädessäsi. Jos olet vasenkätinen, aseta solmio toisinpäin. Solmion leveän pään tulee riippua kapeaa päätä selkeästi alempana, ja huomattavan paljon alempana kuin esim. Four-in-Hand-solmussa. Solmiot ovat yleensä standardimittaisia, mutta solmionkantajien pituudet vaihtelevat, jonka vuoksi itse kullekin hyvä alkuasetelma eri solmujen kohdalla löytyy vain kokeilemalla.
  2. Aseta solmion leveä pää kapean pään yli kuvan mukaisella tavalla.

3. Kierrä seuraavaksi leveä pää takakautta kapean ympäri, läheltä kaulusta.

4. Ohjaa leveä pää takakautta vasemmalta oikealle, kapean pään ympäri, ja vedä solmun yli alas silmukan läpi.

5. Kiristä puolisolmu vetämällä solmion leveästä päästä.

6. Tartu leveään päähän ja käännä se puolisolmun yli edestä vasempaan.

6. Ohjaa solmion leveä pää oikealla kädellä solmun takana muodostuneen silmukan läpi alhaalta ylös, kuvan mukaisella tavalla.

7. Työnnä solmion leveä kärki solmun uloimman lenkin läpi ja suorista solmu rauhallisesti vetäen samalla kapeasta päästä.

8. Tarkista solmion muoto ennen lopullista kiristystä. Solmun tulee olla tarpeeksi tiukka ja tiimalasin muotoinen, ei missään tapauksessa litteä.

9. Vedä solmion kapeasta päästä ja liu’uta solmu oikealle paikalleen kaulukseen. Työnnä solmion kapea pää solmion nurjalla puolella olevaan lenkkiin.

10. Valmis! Oikea solmion mitta näkyy alla olevassa kuvassa, eli sen tulee ulottua puoleen väliin vyön solkea tai juuri sen yläpuolelle.

Solmion oikea pituus löytyy kokeilemalla ja harjoittelun kautta. Liian lyhyeksi tai liian pitkäksi jätetty solmio vääristää vartalon mittasuhteita ja herättää kanssaihmisten huomion väärällä tavalla.

HUOM! Muistathan purkaa solmun solmiosta aina heti käytön jälkeen, jotta siihen ei jää epäsiistiä ryppyä. Säilytä solmiot vapaasti hengarissa roikkuen tai siististi rullattuina esim. vetolaatikossa.

P.S. Solmion historiasta sekä mm. oikean solmion valinnasta voit lukea aiemmasta postauksestamme täältä.

Jos kaipaat apua solmion solmimiseen, oikean solmion valintaan – tai mihin tahansa tyylikkääseen pukeutumiseen liittyen, tervetuloa meille – autamme mielellämme!