Rusetti vs. solmio?

In Miesten asusteet, Vinkit & ohjeet, yhteistyö by Harri Pii

Kiitos postauksessa esiintyville tyylikkäille herroille, Paytrailin myyntimiehille Peetu Lintiselle ja Ville Karjalaiselle.

Lokakuu on vaihtunut marraskuuksi, mikä tarkoittaa sitä, että loppuvuoden juhlallisuudet lähenevät kovaa vauhtia – on firman pikkujoulua, itsenäisyyspäivää, joulua, uutta vuotta. Ja aika usean kalenterista löytynee muitakin tärkeitä kinkereitä, joissa tulisi edustaa juhlavasti puku päällä ja solmuke kaulassa. Kenties pohditkin parhaillaan asua seuraaviin juhliin?

Ville ja Peetu valmiina juhlimaan! Onhan sinunkin juhla-asusi jo valmiina, loppuvuoden juhlallisuuksiin?

Mistä on täydellinen juhla-asu tehty?

Miehen täydellinen juhlalook rakentuu istuvan ja laadukkaan puvun ympärille, jonka kanssa valitaan tilaisuuden henkeen sopivat, juhlavat asusteet: tilaisuuden luonne sekä mahdollinen pukukoodi määrittävät sen, millainen puvun sekä valittujen asusteiden tulisi olla. Jos etsinnässäsi on täydellinen juhla-asu, paras neuvomme on tietenkin kääntyä asiantuntevan ja kokeneen ammattiliikkeen puoleen – niinkuin esimerkiksi meidän puoleemme. Mutta jos se ei ole mahdollista, niin seuraavista artikkeleista voi olla apua, ennen kuin lähdet juhlapukuostoksille: pukukoodeihin kannattaa tutustua etukäteen täällä, tarinaa täydellisen puvun metsästyksestä voit lukea täältä, ja ohjenuorat sopivan kauluspaidan valintaan löytyvät täältä. Kätevät taskuliinan taitteluohjeet on esitelty puolestaan täällä.

Näyttävä juhla-asu vaatii aina myös asianmukaisen solmukkeen, kaulaa koristamaan. Oletko enemmän solmiomiehiä, vai vannotko trendikkään rusetin nimeen? Solmukevalintaan vaikuttaa ensisijaisesti tilaisuuden pukukoodi tai juhlan luonne, mutta epävirallisissa juhlallisuuksissa voit yleensä valita asusteet vapaasti fiiliksen mukaan. Tähän annamme apuja seuraavaksi.

Rusettimiehiä?

Rusetti, tuo tämän hetken trendikkäin solmuke, lähti uuteen nousuun vain joitakin vuosia sitten, ja nykyisin niitä näkeekin ilahduttavan paljon erilaisissa tilaisuuksissa, ihan kaikenikäisillä pukeutujilla. Rusetin edeltäjän, solmion, juuret yltää 1600-luvulle saakka, mutta nykyisin tuntemamme itsesolmittava rusetti on lähtöisin 1870-luvun lopulta. Tuosta hetkestä tähän päivään rusettia on nähty miesten kaulassa välillä enemmän ja välillä vähemmän –  tällä hetkellä elämme selkeää noususuhdanteen aikaa.

Peetun yllä on yksinkertaisen upea sinisävyinen pukukokonaisuus, jonka kruunaa pinkki rusetti ja taskuliina. Cavalieren tummansininen puku on 100% villaa.  Kauluspaita Guide London, kengät PBO, rusetti ja taskuliina Matex. Psst! Lue täältä, miksi villa on mm. pukumateriaalina ylivertainen.

Rusettia on saatavilla itsesolmittavana tai valmiiksi solmittuna. Peetulla on kuvassa helppokäyttöinen Matexin valmiiksi solmittu malli.

RUSETTI…

 • puetaan aina frakin tai smokin kanssa: frakin kanssa käytetään valkoista rusettia, smokin kanssa tyypillisesti mustaa rusettia.
 • on trendikkään ja nuorekkaan pukeutujan valinta.
 • sopii loistavasti iloluontoisiin juhliin.
 • -valikoima on laaja, sitä löytyy runsaasti eri väreissä ja kuoseissa, itsesomittavina sekä valmiiksi solmittuina malleina.
 • voidaan myös ommella ammattitaitoisen vaatturin toimesta, asiakkaan itse valitsemasta kankaasta – niin kuin esimerkiksi meillä!
 • olisi hyvä olla mieluiten luonnonkuituinen, eli silkkiä, puuvillaa tai villaa, jotta se ei hiostaisi pitkänkään juhlapäivän aikana. Laajin värivalikoima löytynee kuitenkin tekokuituisista vaihtoehdoista.

Leikkisä ja trendikäs rusetti on loistava vaihtoehto iloluontoisiin juhliin.

Saisiko olla valmiiksi solmittu vai perinteinen itsesolmittava rusetti? Kuvan mallit Matex, Seterie Blustar & Amanda Christensen.

Solmiomiehiä?

Solmion historia on pitkä, sillä jo muinaiset roomalaiset sotilaat koristautuivat kaulavaatteella. Nykyisen solmion edeltäjä on lähtöisin 1600-luvun Ranskasta, jossa kroatialaiset palkkasoturit erottautuivat sitomalla kauloihinsa punaiset asusteet – nimi cravat onkin johdettu ranskankielen sanasta la croate. 1920-luvulla solmion käyttö yleistyi, kun James Langsdorf leikkasi ja kaavoitti vielä tänäkin päivänä käytössä olevan solmiomallin, ja löi rahoiksi myymällä idean ympäri maailman.

Solmio on aikoinaan symboloinut herrakansan arvoasemaa ja eri yhteisöihn kuulumista, mutta nykyään sen käyttö ei ole kiinni sukupuolesta tai yhteiskunnallisesta asemasta – ainakaan meidän länsimaisessa kulttuurissa. Edelleen solmion avulla voidaan luoda arvokas ja hienostunut asukokonaisuus, erilaisiin juhliin ja tilaisuuksiin.

Villen yllä yksinkertaisen tyylikäs sinivoittoinen pukukokonaisuus, jonka piristysruiskeena toimii pinkki solmio ja kukallinen taskuliina. Villakankainen puku Cavaliere, kauluspaita Eterna, nahkakengät PBO, silkkinen solmio ja taskuliina Amanda Christensen.

Solmio on takuuvarma solmukevalinta erilaisiin juhlatilaisuuksiin.

SOLMIO…

 • on klassisen tyylikäs asuste juhliin, edustustilaisuuksiin tai töihin.
 • tulee olla sävyltään juhlahopeinen silloin, kun se puetaan yhdessä mustan puvun ja valkoisen kauluspaidan kanssa juhlaan, jonka pukukoodina on juhlapuku.
 • voidaan solmia lukuisilla eri tavoilla: yleisimmät solmut ovat kapea Four in Hand ja muhkeampi Windsor.
 • -valikoima on myös todella runsas: värejä, kuoseja ja materiaaleja löytyy laidasta laitaan.
 • on solmukkeista se turvallisin valinta hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin.
 • olisi myös hyvä olla luonnonkuituinen, jotta se ei alkaisi hiostaa kaulaa.

Hienolaatuisin solmio on valmistettu laadukkaista luonnonkuidusta. Kuvan Amanda Christensenin solmio on 100% silkkiä.

Saisiko olla pinkki, kukallinen vai pilkullinen solmio? Kuvan silkkisolmiot Amanda Christensen & Matex.

Olit sitten solmio- tai rusettimiehiä, olet lämpimästi tervetullut ostoksille palvelevaan ja ammattitaitoiseen liikkeeseemme – meiltä löydät kaupungin ylivoimaisesti monipuolisimman solmukevalikoiman! Jos mieluista solmuketta ei löydy, tilaamme, teetämme tai valmistamme sen sinulle. Ja jos tarvitset apua solmion tai rusetin solmuissa, autamme mielellämme myös niiden kanssa.

P.S. Jos tarvitset isomman määrän tietyntyylisiä solmukkeita esim. työpaikan tilaisuutta varten, olethan liikkeellä hyvissä ajoin, jotta kerkeämme tilaamaan/teettämään ne Teille!